Husdyr

Oppdatert 04.04.2024

Husdyrproduksjon er den viktigste produksjonen målt i verdiskaping og sysselsetting i norsk landbruk. I Norge er det mer enn 800 000 storfe, over èn million sauer, over 1,5 millioner slaktegriser, over 4 millioner høner og mer enn 62 millioner kyllinger. Vi har også andre husdyr som hjort, lama, geit, kanin, and, gjess og kalkuner.

Husdyrproduksjonen kan deles inn i to hovedformer:

  • Grovfôrbaserte produksjoner – som melkeproduksjon (ku og geit) og kjøttproduksjon (ku, sau og geit) – utnytter i hovedsak lokale arealressurser til matproduksjon og bidrar til å opprettholde kulturlandskap gjennom beiting og slått.
  • Kraftfôrkrevende produksjoner, som svine- og fjørfeproduksjon.

Husdyrkonsesjon

Husdyrkonsesjonsordningen regulerer det kraftfôrbaserte husdyrholdet og omfatter svine- og fjørfeproduksjon. Regelverket skal legge til rette for at svine- og fjørfeproduksjonen fordeles på flest mulig gårdsbruk, og setter grenser for hvor stor produksjon av svin og fjørfe et gårdsbruk kan ha. Du finner mer informasjon om husdyrkonsesjon på nettstedet til Landbruksdirektoratet.

Erstatningsordninger og tilskudd

Statsforvalteren har ansvar for erstatningsordninger i husdyrproduksjonen, tilskudd til forebyggende tiltak mot rovviltskader og konfliktdempende tiltak og erstatning for tap av husdyr og tamrein til rovvilt.

Kommunene behandler søknader om tilskudd, gjennomfører stikkprøvekontroller ved gårdsbruk og veileder bønder. Statsforvalteren er koordinator og rådgiver overfor kommunene. Landbruksdirektoratet har ansvar for hovedutbetalingene til bøndene.

Mattilsynet har ansvar for dyrehelse og næringsmiddelkontroll. Landbruksdirektoratet har ansvaret for kvoteordningen for melk.

Avvikling av pelsdyrhold

Stortinget har bestemt at pelsdyrproduksjonen skal avvikles innen 1. februar 2025. Pelsdyrbønder kan søke Statsforvalteren om kompensasjon dersom du avvikler før denne fristen. Søknadskjemaet ligger på nettsiden til Landbruksdirektoratet.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 12.12.2023

Dyrehelsa i norsk husdyrproduksjon er stabilt svært god

Det blir slått fast i «Kjøttets tilstand 2023» som ble lansert i begynnelsen av november av Animalia, Norges ledende fag- og utviklingsmiljø innen kjøtt- og eggproduksjon. Her kan du blant annet lese om suksessen med RingiRog-prosjektet og arbeidet med å stanse smittespredning av ringorm i Rogaland.


Publisert 29.11.2023

Meir mjølk i 2024

Landbruks- og matdepartementet har sett forholdstalet for disponibel kvote for kumjølk frå 0,95 til 1,02 for 2024. Dette er gledeleg for mjølkebonden som for moglegheit til å produsera meir mjølk komande år.


Publisert 21.11.2023

Svinenæringa set fokus på sjuke og skada dyr

Svinebønder skal få meir rettleiing om korleis dei skal vurdere dyra sin helsetilstand, og om behandling og avliving.


Publisert 03.11.2023

Framdrift i pelsdyrsaka

Per 31. oktober har 83 pelsdyroppdrettarar i Rogaland mottatt forskot på erstatning, sju ventar framleis. Over eitt år er gått sidan dei søkte.


Publisert 18.10.2023

Rugeri i Rogaland er fyrst ute i Norden med å kjønnsortera rugeegg

Over 4 millionar kyllingar av verpehøner blir produsert i Noreg kvart år. Nesten like mange individ er hanekyllingar som blir sorterte ut og avliva. Ny teknologi innstallert hos Steinsland & co. kan no identifisera kjønn halvveis i rugeprosessen. Då blir det slutt på sortering og avliving av kyllingar etter klekking.


Publisert 14.09.2023

Samen for å arbeide om godt svinehald i Rogaland

Rogaland har om lag 30 prosent av nasjonale svineproduksjon fordelt på 436 føretak. I regionen er det er hard konkurranse om svinebonden, dette gjeld både mellom slakteriene og mellom veterinærane. Det er ein grunnleggande føresetnad for utvikling av landbruket i regionen at heile næringa er samla om at det ikkje skal konkurrerast på dyrevelferd og dyrehelse. 


Publisert 13.09.2023

300.000 kroner er gitt i støtte til prosjektet Handtering av kadaver ved krise

Statsforvaltaren i Rogaland har tatt initiativ til oppstart av prosjektet Handtering av kadaver ved krise. Ved ulike hendingar må næring, samfunn, faglag og myndigheit samarbeide for å finne dei beste løysningane


Publisert 17.08.2023

Sal av mjølkekvote 2023

Eigarar av eigedom med grunnkvote kunne i 2023 velje om dei ville selje heile eller deler av kvoten privat eller til staten.


Publisert 17.08.2023

Husdyrkonsesjon i særlege tilfeller

Når det oppstår sjukdomsutbrot, brann eller ved anna særlege tilfelle knytt til drifta kan produsentar som driv med svine- og fjørfeproduksjon søkja om konsesjon.


Publisert 17.08.2023

Korleis skal det gå når det ikkje er veterinær å få?

Fleire kommunar opplevar utfordringar med å skaffe nok veterinærar, spesielt til distrikta. Rapporten "Tilgang på veterinærtjenster i Norge" publisert av Landbruksdirektoratet, viser til utfordringar og moglege tiltak for å betre veterinærdekninga.