Husdyr

Oppdatert 04.04.2024

Husdyrproduksjon er den viktigste produksjonen målt i verdiskaping og sysselsetting i norsk landbruk. I Norge er det mer enn 800 000 storfe, over èn million sauer, over 1,5 millioner slaktegriser, over 4 millioner høner og mer enn 62 millioner kyllinger. Vi har også andre husdyr som hjort, lama, geit, kanin, and, gjess og kalkuner.

Husdyrproduksjonen kan deles inn i to hovedformer:

  • Grovfôrbaserte produksjoner – som melkeproduksjon (ku og geit) og kjøttproduksjon (ku, sau og geit) – utnytter i hovedsak lokale arealressurser til matproduksjon og bidrar til å opprettholde kulturlandskap gjennom beiting og slått.
  • Kraftfôrkrevende produksjoner, som svine- og fjørfeproduksjon.

Husdyrkonsesjon

Husdyrkonsesjonsordningen regulerer det kraftfôrbaserte husdyrholdet og omfatter svine- og fjørfeproduksjon. Regelverket skal legge til rette for at svine- og fjørfeproduksjonen fordeles på flest mulig gårdsbruk, og setter grenser for hvor stor produksjon av svin og fjørfe et gårdsbruk kan ha. Du finner mer informasjon om husdyrkonsesjon på nettstedet til Landbruksdirektoratet.

Erstatningsordninger og tilskudd

Statsforvalteren har ansvar for erstatningsordninger i husdyrproduksjonen, tilskudd til forebyggende tiltak mot rovviltskader og konfliktdempende tiltak og erstatning for tap av husdyr og tamrein til rovvilt.

Kommunene behandler søknader om tilskudd, gjennomfører stikkprøvekontroller ved gårdsbruk og veileder bønder. Statsforvalteren er koordinator og rådgiver overfor kommunene. Landbruksdirektoratet har ansvar for hovedutbetalingene til bøndene.

Mattilsynet har ansvar for dyrehelse og næringsmiddelkontroll. Landbruksdirektoratet har ansvaret for kvoteordningen for melk.

Avvikling av pelsdyrhold

Stortinget har bestemt at pelsdyrproduksjonen skal avvikles innen 1. februar 2025. Pelsdyrbønder kan søke Statsforvalteren om kompensasjon dersom du avvikler før denne fristen. Søknadskjemaet ligger på nettsiden til Landbruksdirektoratet.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 09.04.2024

2024 er siste gjeldende år for midlertidig konsesjon for utrangerte purker

Husdyrkonsesjonsregelverket ble endret i 2020 for å begrense produksjonen av engangspurker. 59 svinebønder i Rogaland fikk innvilget midlertidig konsesjon. Disse må nå tilpasse produsksjonen til gjeldene regelverk.


Publisert 04.04.2024

Velkomen til høyringsmøte om ny gjødselsbruksforskrift – 24. april

Ny gjødselbruksforskrift er på høyring, eit viktig regelverk for husdyrfylket Rogaland! Vi inviterer til opent høyringsmøte 24. april. Her vil Jon Magnar Haugen frå Landbruks- og matdepartementet presentere høyringsutkastet. Du kan velje om du vil delta på dagtid på Tysværtunet, eller på kveldstid på Undheim samfunnshus. 


Publisert 12.03.2024

Kusignal og dyrevelferd i høgsete

Gode, friske dyr og best mogleg produksjon er mantraet til Inga og Lars, som driv garden Timpelen Ku. For dette arbeidet fekk dei TINE sin dyrevelferdspris for 2023.


Publisert 05.03.2024

Roglandsbonden får produsera meir kumjølk i 2024

Landbruks- og matdepartementet har fastsett forholdstalet for disponibel mjølkekvote for kumjølk til 1,04 for 2024. Dermed kan mjølkeprodusentane produsera meir mjølk inneverande år, og auke lønsemda i drifta.


Publisert 21.02.2024

Hvordan søke erstatning etter offentlige pålegg?

Hvis du som produsent får vedtak fra Mattilsynet om å avlive deler eller hele besetningen, kan du søke erstatning etter offentlige pålegg. Denne artikkelen gir deg informasjon om hvordan du søker og hvilken dokumentasjon som må følge med søknaden. Ta gjerne kontakt med oss direkte dersom spørsmål eller om du trenger veiledning til søknaden. 


Publisert 20.02.2024

Søk om tilskot til investeringar i organiserte beiteområde

Det er igjen tid for å lage søknad om tilskot til investeringstiltak. Søknadsfristen er 15. mars 2024.


Publisert 31.01.2024

Kartlegging av ammeku-produksjonen i Rogaland

Har du ammekuproduksjon, vil du bli kontakta av slakteriet ditt med spørsmål om du har dyra på bås eller ei, og om det er behov for å bygge om fram mot 2034.


Publisert 22.01.2024

Sau på kino

Kinofilm om landbruk og sau? Ja takk! Dokumentarfilmen SAU har premiere over heile landet fredag 26.januar. 


Publisert 09.01.2024

Frist for etterregistrering er 10. januar!

Dersom du har søkt om produksjonstilskot eller tilskot til avløysing ved ferie og fritid i oktober, kan du etterregistrere nokre opplysningar. Ver merksam på at registrering må skje innan 10. januar!


Publisert 08.01.2024

Kommunar og vaktdistrikt kan no søkje om stimuleringstilskot for å sikra veterinærtenester

Tilskotet skal bidra til å sikra tilfredsstillande tilgang på tenester frå dyrehelsepersonell på dagtid i næringssvake område. Frist for å søkje er 5. april!