Arealforvaltning

Oppdatert 20.12.2023

Det er i utgangspunktet kommunen sjølv som avgjer korleis areala skal brukast, så lenge arealbruken er innanfor rammene av nasjonal politikk. Statsforvaltaren er fagstyresmakt innan landbruk, miljøvern, helse og samfunnstryggleik, og skal syte for at nasjonale interesser blir sikra. I tillegg skal vi sjå til at kommunale vedtak i plan- og byggjesaker er i samsvar med gjeldande lovverk.

Nasjonale retningslinjer må følgjast

Stortinget og regjeringa gir retningslinjer og rammer som kommunane skal leggje til grunn i arealforvaltninga. Statsforvaltaren skal sørgje for at kommunane sikrar nasjonale interesser innanfor miljøvern, landbruk, helse og samfunnstryggleik. Vi skal også sjå til at planlegginga er i tråd med interessene til barn og unge. Dersom den kommunale arealforvaltninga er i strid med nasjonale interesser, kan Statsforvaltaren gripe inn.

Statsforvaltaren kan gripe inn ved å fremje motsegn til arealplanar eller klage på vedtak i byggjesaker (dispensasjonsvedtak) som er i strid med arealplanen. Dersom kommunen vel ikkje å ta omsyn til motsegna, går saka til mekling mellom partane. Om meklinga ikkje fører fram, kan kommunen be om at saka blir send til Kommunal- og distriktsdepartementet for endeleg avgjerd.

Statsforvaltaren er klageinstans

Dei som blir påverka av kommunale vedtak i reguleringsplanar og byggjesaker, og av vedtak etter jordlova, konsesjonslova og odelslova, kan klage til Statsforvaltaren. Statsforvaltaren behandlar også klagesaker etter matrikkellova, eigarseksjonslova, veglova, tomtefestelova og lov om kommunal forkjøpsrett. Statsforvaltaren er i tillegg klageinstans i saker der det offentlege overtek privat eigedom etter plan- og bygningslova (ekspropriasjon). Denne typen klager blir først behandla av kommunen. Dersom kommunen ikkje gir klagaren medhald, sender kommunen klagen til Statsforvaltaren for endeleg avgjerd. 

Vis meir

FOSIN: Fast ordning med samordning av statlige innsigelser. Les mer om ordningen her. 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 04.02.2016

Innsigelse til reguleringsplan for Stokmarknes sentrum

Fylkesmannen fremmer innsigelse fordi planen ikke sikrer barn- og unge tilstrekkelige og tilfredsstillende muligheter for lek og uteopphold.


Publisert 11.01.2016

Innsigelse til reguleringsplan for Ørnes sentrum

Fylkesmannen fremmer innsigelse til at planen ikke ivaretar hensynet til barn og unges oppvekstmiljø.


Publisert 08.01.2016

Tidsfrister og rutiner ved samordning av statlige uttalelser i Nordland


Publisert 03.12.2015

Frykter svekket planverktøy

Fylkesmannen mener flere av forslagene til forenkling av plan- og bygningsloven går for langt. Planprosessen kan bli svekket som verktøy i å avklare og legitimere arealdisponeringer.


Publisert 11.11.2015

Kartlagte landskapsområder tilgjengelig i Nordlandsatlas

Etter initiativ fra Nordland fylkeskommune ble Nordland prøvefylke for kartlegging av landskap basert på metodikk utviklet i samarbeid mellom blant annet Fylkeskommunen, Artsdatabanken, Miljødirektoratet og det tidligere Miljøverndepartementet. Resultatene er også tilgjengelig i Nordlandsatlas.


Publisert 05.11.2015

Samordnet uttalelse med innsigelse til kommuneplanens arealdel for Steigen

Fylkesmannen fremmer innsigelse ut fra reindriftshensyn og ut fra hensynet til nærmiljø og friluftsliv.


Publisert 22.10.2015

Kritisk til planer om omfattende hyttebygging i Narvikfjellet

Av hensyn til allmennhetens interesser er Fylkesmannen kritisk til en omfattende utbygging av fritidsboliger i et av de viktigste friluftslivsområdene i Narvik kommune.


Publisert 15.10.2015

Fylkesmannen fremmer innsigelse til deler av reguleringsplan for Laksfors massetak i Grane kommune

Fylkesmannen fremmer innsigelse til de delene av planen som medfører stenging av reindriftas flyttlei.


Publisert 15.10.2015

Innsigelser til kommuneplanens arealdel for Dønna

Fylkesmannen fremmer innsigelser ut fra hensynet til reindrift, og av hensyn til ivaretakelse av kantsone langs vassdrag og vern av strandsonen langs sjøen


Publisert 09.10.2015

Innsigelse til kommuneplanenes arealdel for Gildeskål

Fylkesmannen fremmer innsigelse ut fra hensynet til reindrift og av hensyn til friluftsliv og vern av strandsonen