Arealforvaltning

Oppdatert 20.12.2023

Det er i utgangspunktet kommunen sjølv som avgjer korleis areala skal brukast, så lenge arealbruken er innanfor rammene av nasjonal politikk. Statsforvaltaren er fagstyresmakt innan landbruk, miljøvern, helse og samfunnstryggleik, og skal syte for at nasjonale interesser blir sikra. I tillegg skal vi sjå til at kommunale vedtak i plan- og byggjesaker er i samsvar med gjeldande lovverk.

Nasjonale retningslinjer må følgjast

Stortinget og regjeringa gir retningslinjer og rammer som kommunane skal leggje til grunn i arealforvaltninga. Statsforvaltaren skal sørgje for at kommunane sikrar nasjonale interesser innanfor miljøvern, landbruk, helse og samfunnstryggleik. Vi skal også sjå til at planlegginga er i tråd med interessene til barn og unge. Dersom den kommunale arealforvaltninga er i strid med nasjonale interesser, kan Statsforvaltaren gripe inn.

Statsforvaltaren kan gripe inn ved å fremje motsegn til arealplanar eller klage på vedtak i byggjesaker (dispensasjonsvedtak) som er i strid med arealplanen. Dersom kommunen vel ikkje å ta omsyn til motsegna, går saka til mekling mellom partane. Om meklinga ikkje fører fram, kan kommunen be om at saka blir send til Kommunal- og distriktsdepartementet for endeleg avgjerd.

Statsforvaltaren er klageinstans

Dei som blir påverka av kommunale vedtak i reguleringsplanar og byggjesaker, og av vedtak etter jordlova, konsesjonslova og odelslova, kan klage til Statsforvaltaren. Statsforvaltaren behandlar også klagesaker etter matrikkellova, eigarseksjonslova, veglova, tomtefestelova og lov om kommunal forkjøpsrett. Statsforvaltaren er i tillegg klageinstans i saker der det offentlege overtek privat eigedom etter plan- og bygningslova (ekspropriasjon). Denne typen klager blir først behandla av kommunen. Dersom kommunen ikkje gir klagaren medhald, sender kommunen klagen til Statsforvaltaren for endeleg avgjerd. 

Vis meir

FOSIN: Fast ordning med samordning av statlige innsigelser. Les mer om ordningen her. 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 09.10.2015

Fylkesmannen fremmer innsigelse til deler av reguleringsplan for Solsiden boligfelt i Leirfjord

Fylkesmannen fremmer innsigelse til de delene av planen som medfører negative konsekvenser for reindriftas flyttlei.


Publisert 08.10.2015

Fylkesmannen med innsigelse til del av reguleringsplan for området Osan - Kabelvåg i Vågan

Fylkesmannen fremmer innsigelse til at en del av område planlagt til næringsformål på Åvikmyra kommer innenfor grensa for bymarka for Svolvær / Kabelvåg.


Fylkesmannen opphever reguleringsplan


Publisert 24.09.2015

Innsigelse til kommuneplanens arealdel for Rana

Fylkesmannen fremmer innsigelse ut fra hensynet til sikring av mineralressurser, og ut fra vesentlig konflikt mellom planforslaget og hensynet til naturverninteresser og reindrifta sine interesser i planområdet.


Publisert 02.07.2015

Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging

Med hjemmel i plan- og bygningsloven § 6-1 ble Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging vedtatt ved kongelig resolusjon 12. juni 2015. De nasjonale forventningene skal legges til grunn for de nye fylkestingenes og kommunestyrenes arbeid med regionale og kommunale planstrategier og planer.


Publisert 25.06.2015

Innsigelse til reguleringsplan for Selvågen Sør

Fylkesmannens innsigelse til reguleringsplan for Selvågen Sør er begrunnet med at planen ikke er tilstrekkelig utredet og risiko for skade på naturmangfoldet.


Publisert 02.06.2015

Innsigelse til kommunedelplan for Nesna tettsted

Innsigelsen fra Fylkesmannen er knyttet til framtidig boligområde BF5 Nordvollen Øst, ut fra hensyn til nasjonale mål for bevaring av jordressursene (jordvern).


Publisert 30.05.2015

Innsigelser til kommuneplanens arealdel for Beiarn

Fylkesmannen og NVE hadde til sammen flere innsigelser da kommuneplanens arealdel for Beiarn var på høring i april.


Publisert 22.05.2015

Innsigelser til kommunedelplan for Leknes

Fylkesmannen har fremmet innsigelser til kommunedelplan for Leknes. Innsigelsene ble fremmet ut fra vesentlige konflikter mellom planforslaget og landbruks- og miljøvernhensyn i området.


Publisert 05.09.2014

Fylkesmannen med innsigelse til Helligvær vindkraftverk

I sin uttalelse til Norges vassdrags- og energidirektorat har Fylkesmannen fremmet innsigelse til foreliggende planer om bygging av 6 vindmøller på Helligvær.