Arealforvaltning

Oppdatert 20.12.2023

Det er i utgangspunktet kommunen sjølv som avgjer korleis areala skal brukast, så lenge arealbruken er innanfor rammene av nasjonal politikk. Statsforvaltaren er fagstyresmakt innan landbruk, miljøvern, helse og samfunnstryggleik, og skal syte for at nasjonale interesser blir sikra. I tillegg skal vi sjå til at kommunale vedtak i plan- og byggjesaker er i samsvar med gjeldande lovverk.

Nasjonale retningslinjer må følgjast

Stortinget og regjeringa gir retningslinjer og rammer som kommunane skal leggje til grunn i arealforvaltninga. Statsforvaltaren skal sørgje for at kommunane sikrar nasjonale interesser innanfor miljøvern, landbruk, helse og samfunnstryggleik. Vi skal også sjå til at planlegginga er i tråd med interessene til barn og unge. Dersom den kommunale arealforvaltninga er i strid med nasjonale interesser, kan Statsforvaltaren gripe inn.

Statsforvaltaren kan gripe inn ved å fremje motsegn til arealplanar eller klage på vedtak i byggjesaker (dispensasjonsvedtak) som er i strid med arealplanen. Dersom kommunen vel ikkje å ta omsyn til motsegna, går saka til mekling mellom partane. Om meklinga ikkje fører fram, kan kommunen be om at saka blir send til Kommunal- og distriktsdepartementet for endeleg avgjerd.

Statsforvaltaren er klageinstans

Dei som blir påverka av kommunale vedtak i reguleringsplanar og byggjesaker, og av vedtak etter jordlova, konsesjonslova og odelslova, kan klage til Statsforvaltaren. Statsforvaltaren behandlar også klagesaker etter matrikkellova, eigarseksjonslova, veglova, tomtefestelova og lov om kommunal forkjøpsrett. Statsforvaltaren er i tillegg klageinstans i saker der det offentlege overtek privat eigedom etter plan- og bygningslova (ekspropriasjon). Denne typen klager blir først behandla av kommunen. Dersom kommunen ikkje gir klagaren medhald, sender kommunen klagen til Statsforvaltaren for endeleg avgjerd. 

Vis meir

FOSIN: Fast ordning med samordning av statlige innsigelser. Les mer om ordningen her. 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 21.03.2018

Stadnamn i Nordland

I Fylkesleksikon for Nordland fylkeskommune er det nå publisert et interaktivt kart som viser historiske lokale stedsnavn i Nordland - "Stadnamn i Nordland"


Publisert 20.02.2018

Fast ordning med samordning av statlige innsigelser

Forsøksordning om samordning av statlige innsigelser i Nordland (FOSIN) gjøres permanent, med noen endringer.


Publisert 09.08.2017

Havnivåstigning 2017

DSB har gitt ut en ny veileder om havnivåstigning og stormflo. Fylkesmannen har nå oppdatert kommunevise tall for fremtidige stormfloer.


Publisert 27.06.2017

Innsigelse til Kystplan Helgeland - Vega

Fylkemannen har opprettholdt innsigelsen til lokalisering av to områder for akvakultur innenfor Vega verdensarvområde, i grenseområdet til Hysvær/Søla landskapsvernområde.


Publisert 29.05.2017

Innsigelser i perioden januar - april 2017

Fylkesmannen har i perioden januar - april 2017 kommet med samordnet uttalelse med innsigelse til syv reguleringsplaner og en kommuneplan. To av innsigelsene til reguleringsplaner ble fremmet for andre statlige etater. I tillegg har NVE fremmet en innsigelse direkte. 


Publisert 04.01.2017

Innsigelser i september - desember 2016

Fylkesmannen har i høst gitt samordnet uttalelse med innsigelse til tre kommuneplaner, en kommunedelplan og åtte reguleringsplaner. Seks av innsigelsene til reguleringsplan ble fremmet av andre statlige etater. Fylkesmannen avskjærte ingen innsigelser i perioden.


Publisert 02.09.2016

Innsigelser til Kystplan Helgeland

Fylkesmannen har så langt fremmet innsigelse til samtlige kystsoneplaner i det interkommunale prosjektet Kystplan Helgeland. Fylkesmannen har hatt møte med ordførere og andre sentrale personer fra de aktuelle kommunene.


Publisert 14.06.2016

Planavgrensing i NordlandsAtlas

Fylkesmannen, Kartverket og Nordland fylkeskommune tilbyr i dag kvalitetssikring av arealplaner ved offentlig ettersyn. Planene publiseres samtidig i kartportalen "NordlandsAtlas". Tilbudet utvides nå til også å gjelde planavgrensning ved planoppstart. 


Publisert 18.02.2016

Kommuneplan Narvik: Fylkesmannens uttalelse med innsigelser

Narvik kommune har lagt fram et forslag til ny kommuneplanens arealdel med fokus på næringsutvikling og fortetting i årene som kommer. Deler av forslaget er i konflikt med interesser som statlige myndigheter skal ivareta.


Publisert 17.02.2016

Begrensa innsigelse til ny Fv17 foran Engabreen

Fylkesmannens innsigelse er begrenset til et område i Fonndalen, der planlagt veitrase kommer i direkte konflikt med et svært verdifullt naturområde.