Avfall og gjenvinning

Oppdatert 22.01.2024

Avfall og gjenvinning omfatter innsamling, mottak, lagring, behandling, gjenvinning og annen håndtering av avfall. Dette kan føre til utslipp av klimagasser, tungmetaller og andre miljøgifter.

Farlig avfall

Farlig avfall kan ikke håndteres sammen med vanlig avfall. Farlig avfall inneholder helse- og miljøfarlige kjemikalier som kan føre til alvorlig forurensning og skade mennesker og dyr. Virksomheter som produserer farlig avfall, har plikt til å levere dette til godkjent avfallsmottak. Før transport skal avfallet deklareres elektronisk på www.avfallsdeklarering.no

Statsforvalteren kan gi tillatelse

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for de fleste avfallsanlegg og kan gi tillatelse til virksomhet som medfører forurensning. Dette omfatter anlegg for mottak, sortering og behandling av avfall, bilvraksplasser, deponier, komposteringsanlegg og forbrenningsanlegg. Når Statsforvalteren gir slike tillatelser, må virksomheten i noen tilfeller sette i gang spesifikke tiltak for å minske ulempen for andre. Statsforvalteren skal også hente inn avfallsplaner fra havner og drive tilsyn med dem.

Statsforvalteren kontrollerer avfallsanleggene for å sikre at kravene i tillatelsene blir overholdt. Det er forurensningsloven, avfallsforskriftene, internkontrollforskriften og tillatelsene som er gitt, som ligger til grunn for kontrollene.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 22.03.2023

Nye krav til kildesortering av avfall

Kommuner og virksomheter skal tilrettelegge for kildesortering av matavfall, park- og hageavfall, og plastavfall fra og med 2023. Dette følger av nytt kapittel 10a i avfallsforskriften. 


Publisert 17.03.2023

Statsforvalteren gir Miljøfôr Norge AS på Karmøy tillatelse med nærmere fastsatt vilkår.

Anlegget tar imot matavfall og produserer biosubstrat på Torvastad i Karmøy. Tillatelsen er gitt etter forurensingsloven, med vilkår om å begrense utslipp av lukt.


Publisert 21.02.2023

Hove Bildeler AS har fått tillatelse til å behandle kasserte kjøretøy

Det er gitt tillatelse på visse vilkår til behandling av kasserte kjøretøy etter forurensingsloven og avfallsforskriften. Anlegget er plassert i Rekeland industriområde i Sokndal kommune.


Publisert 13.01.2023

Midlertidig endring av tillatelse

Geminor AS på Storøy i Karmøy, er gitt midlertidig tillatelse til kverning av avfallsbeholdere fram til 01.04.2023.


Publisert 11.01.2023

Nytt løyve til Hermod Teigen AS avd Tau for behandling av kasserte køyretøy

Hermod Teigen AS avd Tau har fått ny fast løyve etter forureiningslova. Verksemda kan behandla køyretøy, ta imot, sortere og lagra metallskrap og blybatteri på anlegget i Nordmarka industriområde, Strand kommune.


Publisert 22.12.2022

Hermod Teigen AS avd Egersund har fått ny tillatelse i tråd med Industriutslippsdirektivet og tilhørende BAT-konklusjoner

Fragmenteringsanlegget er lokalisert i Holeviga i Eigersund kommune.


Publisert 23.11.2022

Nytt løyve til Geminor AS i Egersund

Geminor AS har fått revidert løyve etter forureiningslova til avfallsanlegget på Kaupaneset i Eigersund kommune. Geminor AS kan ta imot og lagra treflis og restavfallsballar.


Publisert 23.11.2022

Endra løyve til Hermod Teigen AS avd Foss-Eikeland

Hermod Teigen AS har fått endra løyve etter forureiningslova til avfallsanlegget på Foss-Eikeland i Sandnes kommune.


Publisert 25.08.2022

Endra løyve til SAR AS Tananger på Asco-Basen

Statsforvaltaren har endra løyve til SAR AS avd Tananger på Asco-basen i Sola kommune etter søknad. 


Publisert 16.08.2022

Tillatelse til mottak av 12,9 tonn blanda avfall fra branntomt

Statsforvalteren har gitt Svaaheia Avfall AS tillatelse til mottak av 12,9 tonn blanda avfall etter brannen i en driftsbygning på Voll i Klepp kommune.