Avfall og gjenvinning

Oppdatert 22.01.2024

Avfall og gjenvinning omfatter innsamling, mottak, lagring, behandling, gjenvinning og annen håndtering av avfall. Dette kan føre til utslipp av klimagasser, tungmetaller og andre miljøgifter.

Farlig avfall

Farlig avfall kan ikke håndteres sammen med vanlig avfall. Farlig avfall inneholder helse- og miljøfarlige kjemikalier som kan føre til alvorlig forurensning og skade mennesker og dyr. Virksomheter som produserer farlig avfall, har plikt til å levere dette til godkjent avfallsmottak. Før transport skal avfallet deklareres elektronisk på www.avfallsdeklarering.no

Statsforvalteren kan gi tillatelse

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for de fleste avfallsanlegg og kan gi tillatelse til virksomhet som medfører forurensning. Dette omfatter anlegg for mottak, sortering og behandling av avfall, bilvraksplasser, deponier, komposteringsanlegg og forbrenningsanlegg. Når Statsforvalteren gir slike tillatelser, må virksomheten i noen tilfeller sette i gang spesifikke tiltak for å minske ulempen for andre. Statsforvalteren skal også hente inn avfallsplaner fra havner og drive tilsyn med dem.

Statsforvalteren kontrollerer avfallsanleggene for å sikre at kravene i tillatelsene blir overholdt. Det er forurensningsloven, avfallsforskriftene, internkontrollforskriften og tillatelsene som er gitt, som ligger til grunn for kontrollene.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 26.05.2014

Utsleppsløyve til Risa AS i Time kommune

Risa AS er gitt løyve til mottak, mellomlagring og gjenvinning av betong, tegl og asfaltmasse på gnr.62 bnr.15 på Skaraberget i Time.


Publisert 19.05.2014

Søknad om endring av løyve Franzefoss Gjenvinning AS på Forus

Ny høyring av søknad om endring av løyve etter forureiningslova til Franzefoss Gjenvinning AS sitt anlegg på Geitaberget 15 i Stavanger kommune.


Publisert 01.10.2013

Løyve til Vaule Sandtak AS i Time kommune

Fylkesmannen har gitt Vaule Sandtak AS løyve etter forureiningslova til mottak, mellomlagring og gjenvinning av betong og tegl på verksemda sitt anlegg gnr.30 bnr.5 Nordre Kalberg i Time kommune.


Publisert 08.05.2013

Endra løyve til Westco Miljø AS i Sandnes

Westco Miljø AS på Forus i Sandnes kommune har fått endra løyve etter forureiningslova.


Publisert 15.01.2013

Løyver til Ryfylke Renovasjon AS i Strand kommune

Fylkesmannen har gitt to løyve til avfallshandtering på anlegget til Ryfylke Renovasjon AS, Nordmarka i Strand kommune.