Forureining

Oppdatert 05.01.2024

Statsforvaltaren er forureiningsstyresmakt for ei lang rekkje verksemder og tiltak, og kan gi løyve til aktivitetar som kan medføre forureining. Ansvarsområda våre omfattar mellom anna helse- og miljøfarlege kjemikaliar, avfall og gjenvinning, luftforureining og støy, i tillegg til forureining av vatn og grunn.

Dette er nokre av Statsforvaltarens oppgåver etter forureiningslova: 

  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter treng ikkje eige løyve frå Statsforvaltaren, men skal følgje gjeldande forskrifter. Dette gjeld blant anna for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponi, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplassar og behandling av avløpsslam.
  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettstader.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at verksemder oppfyller leveringsplikta for farleg avfall og andre generelle plikter i forureinings- og avfallsforskriftene blir oppfylt
  • følgje opp område med ureina grunn og nedlagde kommunale deponi.
  • rettleie og føre tilsyn med kommunane på område der kommunen er ureiningsmyndigheit.

Vis meir


Publisert 11.12.2023

Kunngjøring av endret tillatelse etter forurensningsloven for Bane NOR - Moss

Statsforvalteren i Oslo og Viken har ferdigbehandlet søknad fra Bane NOR, og inkluderer tidsbegrenset utslipp av anleggsvann fra dagsone Rygge til Verlebukta, frem til 01.05.2024, i tillatelse etter forurensningsloven.


Publisert 11.12.2023

Tillatelse etter forurensningsloven til utfylling i Harestuvannet i Lunner kommune

Statsforvalteren i Oslo og Viken har ferdigbehandlet søknaden fra Lunner kommune, og gir tillatelse etter forurensningsloven til utfylling i Harestuvatnet (gbnr. 116/3) i Lunner kommune.


Publisert 28.11.2023

Vedtak om tillatelse etter forurensningsloven for snøsmelteanlegget SS Terje i Oslo kommune

Statsforvalteren i Oslo og Viken har gitt NCC Construction AS tillatelse etter forurensningsloven til deponering og smelting av brøytesnø på eiendom gbnr. 235/47 i Oslo kommune, med utslipp av smeltevann til Oslo havnebasseng.


Publisert 16.11.2023

Vedtak om midlertidig tillatelse etter forurensningsloven til snødeponi på Berskaug i Drammen kommune

Statsforvalteren i Oslo og Viken har gitt Drammen kommune tillatelse etter forurensningsloven til midlertidig deponering av brøytesnø på eiendom gbnr. 117/306 og 117/538 i Drammen kommune.


Publisert 15.11.2023

Tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann fra Kongsberg tettbebyggelse i Kongsberg kommune

Statsforvalteren har i vedtak av 13.11.2023 ferdigbehandlet søknad fra Kongsberg kommune om tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann fra Kongsberg tettbebyggelse. Statsforvalteren har satt strengere krav enn omsøkt, herunder krav om nitrogenrensing.


Publisert 13.11.2023

Kunngjøring av tillatelse etter forurensningsloven for Orkla Foods Norge AS avd Stabburet Fredrikstad

Statsforvalteren i Oslo og Viken har ferdigbehandlet søknad fra Orkla Foods Norge AS avd Stabburet Fredrikstad om ny tillatelse til eksisterende virksomhet. Bedriften produserer næringsmiddel på Råbekken industriområde i Fredrikstad kommune.


Publisert 09.11.2023

Kunngjøring av tillatelse etter forurensningsloven til produksjon av næringsmiddel for Mills AS avdeling Fredrikstad i Fredrikstad kommune

Statsforvalteren i Oslo og Viken har i vedtak av 08.11.2023 ferdigbehandlet søknad fra Mills AS avdeling Fredrikstad, hvor det søkes om tillatelse etter forurensningsloven til eksisterende virksomhet med næringsmiddelproduksjon på Borgarveien industriområde. Statsforvalteren gir tillatelse til omsøkt tiltak på fastsatte vilkår. Klagefristen er 3 uker.


Publisert 07.11.2023

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring, sprengning og utfylling i Sarpsborg kommune

Statsforvalteren har gitt Sarpsborg kommune tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling i Glomma i Sarpsborg kommune.


Publisert 06.11.2023

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring, spunting og utfylling ved Nedgården brygge i Hvaler kommune

Statsforvalteren har gitt tillatelse etter forurensningsloven til mudring, spunting og utfylling ved gbnr. 511/36 i Hvaler kommune.


Publisert 02.11.2023

Avslag på søknad om flytting av forurensede TBM-masser og varsel om pålegg om tiltak på Åsland i Oslo kommune - Follobanen

Statsforvalteren har avslått søknad fra Bane NOR om flytting av forurensede TBM-masser på Åsland anleggsområde i Oslo kommune. Det varsles også pålegg om utarbeidelse av tiltaksplan for å redusere den pågående forurensningen på anleggsområdet, samt pålegg om innsending av dokumentasjon rundt disponering av masser.