Forureining

Oppdatert 05.01.2024

Statsforvaltaren er forureiningsstyresmakt for ei lang rekkje verksemder og tiltak, og kan gi løyve til aktivitetar som kan medføre forureining. Ansvarsområda våre omfattar mellom anna helse- og miljøfarlege kjemikaliar, avfall og gjenvinning, luftforureining og støy, i tillegg til forureining av vatn og grunn.

Dette er nokre av Statsforvaltarens oppgåver etter forureiningslova: 

  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter treng ikkje eige løyve frå Statsforvaltaren, men skal følgje gjeldande forskrifter. Dette gjeld blant anna for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponi, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplassar og behandling av avløpsslam.
  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettstader.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at verksemder oppfyller leveringsplikta for farleg avfall og andre generelle plikter i forureinings- og avfallsforskriftene blir oppfylt
  • følgje opp område med ureina grunn og nedlagde kommunale deponi.
  • rettleie og føre tilsyn med kommunane på område der kommunen er ureiningsmyndigheit.

Vis meir


Publisert 12.02.2024

Tillatelse etter forurensningsloven til graving i Rukkedøla i Nesbyen kommune

Statsforvalteren har gitt tillatelse etter forurensningsloven til graving i Rukkedøla (gbnr. 79/39, 79/69 og 0/1) i Nesbyen kommune.


Publisert 06.02.2024

Midlertidig tillatelse etter forurensningsloven til drift av snødeponi i Mjøndalen i Drammen kommune

Statsforvalteren i Oslo og Viken har gitt Drammen kommune midlertidig tillatelse etter forurensningsloven til snødeponi i Mjøndalen.


Publisert 18.01.2024

Vedtak om løyve etter forureiningslova til utfylling i Strandafjorden i Ål kommune

Statsforvaltaren i Oslo og Viken har ferdigbehandla søknaden frå Ål kommune, og gir løyve etter forureiningslova til utfylling i Strandafjorden (gbnr. 128/10, 125/2, 127/28, 1007/1 og 125/19) i Ål kommune.


Publisert 16.01.2024

Tillatelse etter forurensningsloven til utfylling av sand på sandstrand ved Bogstadvannet i Oslo kommune

Statsforvalteren i Oslo og Viken har ferdigbehandlet søknaden fra Oslo kommune, Bymiljøetaten, og gir tillatelse etter forurensningsloven til utfylling av sand på sandstrand ved Bogstadvannet i Oslo kommune.


Publisert 11.01.2024

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring, spunting og peling ved Molvigkaia i Fredrikstad kommune

Statsforvalteren har gitt tillatelse etter forurensningsloven til mudring, spunting og peling ved Molvigkaia (gbnr. 300/28 og 300/1655) i Fredrikstad kommune.


Publisert 09.01.2024

Industrien må betale gebyr for egenkontrollrapporter

Fra 2024 må virksomheter med tillatelse etter forurensningsloven betale gebyr for forurensningsmyndigheten sin saksbehandling av egenkontrollrapporten.


Publisert 21.12.2023

Tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann fra Øvre Eiker kommunes del av Drammen tettbebyggelse i Øvre Eiker kommune

Statsforvalteren har i vedtak av 21.12.2023 ferdigbehandlet søknad fra Øvre Eiker kommune om tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann fra del av Drammen tettbebyggelse. Statsforvalteren har satt strengere krav enn omsøkt, herunder krav om nitrogenrensing.


Publisert 20.12.2023

Tillatelse etter forurensningsloven til utfylling og graving i Randselva ved Holttangen og Livveien i Ringerike kommune

Statsforvalteren i Oslo og Viken har gitt tillatelse etter forurensningsloven til utfylling og graving i Randselva ved Holttangen og Livveien i Ringerike kommune i forbindelse med rassikring og etablering av midlertidig bru. 


Publisert 20.12.2023

Oppfordrer til styrket samarbeid for en ren og rik Oslofjord

Den 15. desember sendte klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen brev til alle kommunene i Oslofjordens nedbørsfelt om oppfølging av tiltakene i helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord. Ministeren oppfordrer til styrket gjennomføring av tiltakene for å bedre Oslofjorden.


Publisert 11.12.2023

Kunngjøring av endret tillatelse etter forurensningsloven for Bane NOR - Moss

Statsforvalteren i Oslo og Viken har ferdigbehandlet søknad fra Bane NOR, og inkluderer tidsbegrenset utslipp av anleggsvann fra dagsone Rygge til Verlebukta, frem til 01.05.2024, i tillatelse etter forurensningsloven.