Grunnskule og vidaregåande opplæring

Oppdatert 12.03.2024

Grunnopplæringa vil seie grunnskule og vidaregåande opplæring. Opplæring på grunnskulenivået er eit kommunalt ansvar. Fylkeskommunen har ansvar for opplæringa på vidaregåande nivå. Private skular godkjende etter privatskulelova kan også tilby grunnopplæring.

Statsforvaltaren har ansvaret for at eksamen i grunnskulen og på vidaregåande skule, nasjonale prøver og obligatoriske elektroniske kartleggingsprøver blir gjennomførte etter gjeldande lover og retningslinjer.

Statsforvaltaren rettleiar fylkeskommunale, kommunale og private skuleeigarar etter opplæringslova og privatskulelova. Vi skal òg føre tilsyn med at skuleeigarane driv i samsvar med gjeldande lover og forskrifter.

Mobbing og andre former for krenkande ord og handlingar

Alle barn og unge har rett til eit trygt og godt skulemiljø utan mobbing og krenkingar. Viss du som elev ikkje har det trygt og godt på skulen, skal skulen hjelpe til. Viss skulen ikkje hjelper til, kan du ta kontakt med oss hjå Statsforvaltaren. Vi har meir informasjon om korleis du får ein trygg skuledag utan mobbing. 

Klage til Statsforvaltaren

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter føresegnene i opplæringslova og privatskulelova med tilhøyrande forskrifter. Ei klage på eit enkeltvedtak skal sendast først til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje gir medhald i klaga, eller ikkje avviser saka, skal ho sendast til Statsforvaltaren for endeleg behandling.

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter føresegnene i opplæringslova og friskulelova med tilhøyrande forskrifter. Viss du ønskjer å klage på eit enkeltvedtak, sender du klagen din til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje gir deg medhald i klagen din, blir klagen automatisk sendt vidare til Statsforvaltaren for endeleg avgjerd.

Vis meir

Utdanningsdirektoratet har samlet kunnskap og utviklet støtte til skoler og skoleeiere i arbeidet med kunstig intelligens (KI). Under finner du lenke til deres nettside.

Råd om kunstig intelligens i skolen | udir.no


Publisert 08.01.2016

Lærerpool for flyktninger

Mange av flyktningene som kom i 2015 er barn og har rett på grunnskoleopplæring. For noen kommuner og fylkeskommuner er det utfordrende å skaffe nok lærere til å arbeide med asylsøkende barn og unge. Utdanningsdirektoratet har derfor opprettet en lærerpool for lærerkrefter som vil melde seg til å arbeide med asylsøkende barn og unge.

Les mer om lærerpoolen her: http://www.udir.no/Spesielt-for/Minoritetsspraklige-elever/flyktninger/skole-og-opplaring/larerpool/


Publisert 17.12.2015

Nytt system for å administrere eksamen

Utdanningsdirektoratet innfører en ny tjeneste for å administrere eksamen. Tjenesten erstatter PAS (Prøveadministrasjonssystemet). Den nye tjenesten åpner for påmelding av kandidater til grunnskoleeksamen 11. januar 2016. Tjenesten er kalt "Eksamensadministrasjon (NY)" på Udirs hjemmesider. Her skal skolene melde på kandidater, oppnevne sensorer, behandle klager og gjøre andre oppgaver som før ble gjort i PAS.


Publisert 15.12.2015

Faktatal frå GSI (Grunnskolens Informasjonssystem)

Her finn du dei viktigaste tala frå grunnskulen i Aust – Agder for inneverande skuleår.


Publisert 08.12.2015

Statistikkportalen er nå tilgjengelig for alle

Statistikkportalen er Utdanningsdirektoratets nye nettjeneste for statistikk om grunnopplæringen i Norge.


Publisert 09.09.2015

Fevik skole er nominert til Dronning Sonjas skolepris

Fylkesmannen mener Fevik skole oppfyller kriteriene til Dronning Sonjas skolepris og utmerker seg når det gjelder læringsmiljø og inkludering.


Publisert 31.08.2015

Gjør en forskjell!

I Elevundersøkelsen høsten 2014 svarte 427 elever i Aust-Agder at de opplevde å bli mobbet 2-3 ganger i måneden eller mer. Det skal vi sammen få en slutt på!


Publisert 17.08.2015

Brosjyre til foreldre om rettigheter og plikter i skolen

Utdanningsdirektoratet har utarbeidet en brosjyre med informasjon til foreldre om regelverket i skulen.Her finn du som er forelder ei oversikt over sentrale rettar og plikter. Rettane og pliktene er henta frå opplæringslova.

 


Publisert 12.08.2015

Nasjonal veileder Inn på tunet, gården som læringsarena for barn og unge

Visste du at det aldri før er det utarbeidet en nasjonal veileder for bruk av gården som læringsarena. Bak Norges første veileder for Inn på tunet står både kunnskapsminister Røe Isaksen og landbruks- og matminister Listhaug


Publisert 15.06.2015

Ludvigsen - utvalget og læring i fremtidens skole.

I dag, 15. juni 2015, ble NOU 2015:8 om fremtidens skole  overlevert til statsråd Torbjørn Røe Isaksen.Utvalget har vurdert hvilke kompetanser som vil være viktige for elevene og hvilke endringer som må gjøres i fagene for at elevene skal utvikle disse kompetansene. Dette er spennende lesing for alle!


Publisert 07.04.2015

Resultat frå forskingsprosjektet Lærande regionar

Kva kan vere grunnane til at elevar i Sogn og Fjordane gjer det så bra samanlikna med blant anna elevar i Aust-Agder?