Grunnskule og vidaregåande opplæring

Oppdatert 12.03.2024

Grunnopplæringa vil seie grunnskule og vidaregåande opplæring. Opplæring på grunnskulenivået er eit kommunalt ansvar. Fylkeskommunen har ansvar for opplæringa på vidaregåande nivå. Private skular godkjende etter privatskulelova kan også tilby grunnopplæring.

Statsforvaltaren har ansvaret for at eksamen i grunnskulen og på vidaregåande skule, nasjonale prøver og obligatoriske elektroniske kartleggingsprøver blir gjennomførte etter gjeldande lover og retningslinjer.

Statsforvaltaren rettleiar fylkeskommunale, kommunale og private skuleeigarar etter opplæringslova og privatskulelova. Vi skal òg føre tilsyn med at skuleeigarane driv i samsvar med gjeldande lover og forskrifter.

Mobbing og andre former for krenkande ord og handlingar

Alle barn og unge har rett til eit trygt og godt skulemiljø utan mobbing og krenkingar. Viss du som elev ikkje har det trygt og godt på skulen, skal skulen hjelpe til. Viss skulen ikkje hjelper til, kan du ta kontakt med oss hjå Statsforvaltaren. Vi har meir informasjon om korleis du får ein trygg skuledag utan mobbing. 

Klage til Statsforvaltaren

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter føresegnene i opplæringslova og privatskulelova med tilhøyrande forskrifter. Ei klage på eit enkeltvedtak skal sendast først til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje gir medhald i klaga, eller ikkje avviser saka, skal ho sendast til Statsforvaltaren for endeleg behandling.

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter føresegnene i opplæringslova og friskulelova med tilhøyrande forskrifter. Viss du ønskjer å klage på eit enkeltvedtak, sender du klagen din til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje gir deg medhald i klagen din, blir klagen automatisk sendt vidare til Statsforvaltaren for endeleg avgjerd.

Vis meir

Utdanningsdirektoratet har samlet kunnskap og utviklet støtte til skoler og skoleeiere i arbeidet med kunstig intelligens (KI). Under finner du lenke til deres nettside.

Råd om kunstig intelligens i skolen | udir.no


Publisert 13.04.2016

Se frokostseminaret: Identitetsbasert mobbing og arbeid med inkludering

14. mars arrangerte Utdanningsdirektoratet et frokostseminar om identitetsbasert mobbing og arbeid med inkludering. Du finner opptak av foredragene her.


Publisert 10.03.2016

Frokostseminar: Gode strategier og utfordringer i antimobbearbeid 5.februar

Fredag 5. februar arrangerte Utdanningsdirektoratet et frokostseminar om gode strategier, «blinde flekker» og utfordringer i læringsmiljø- og antimobbearbeidet. Her kan du se seminaret i opptak:  http://www.udir.no/Artikler/frokostseminar-blinde-flekker-i-antimobbearbeidet/


Publisert 18.02.2016

Obligatoriske kartleggingsprøver i grunnskolen

Kartleggingsprøvene skal brukes av skolen og lærerne til å finne ut hvilke elever som trenger ekstra hjelp. Det er kartleggingsprøver i lesing, regning, engelsk og digitale ferdigheter.


Publisert 17.02.2016

Klargjøring av reglene for kompetansekrav

Regelverket krever at lærere i grunnskolen må ha fordypning i matematikk, norsk og engelsk, men i ti år kan lærere få dispensasjon fra dette kravet. Et rundskriv som i fjor ble sendt ut til kommuner og skoler, har skapt misforståelser om hvordan unntaksbestemmelsen kan brukes. Det er derfor nå sendt ut et revidert rundskriv.


Publisert 11.02.2016

Nå kan asylbarn lære norsk på nett

En ny nettportal skal gjøre det enklere for asylbarn å lære norsk og andre skolefag. Skolekassa.no er oversatt til flere språk slik at det blir lettere å tilby opplæring der lærerne ikke snakker barnas morsmål.


Publisert 03.02.2016

Forsøk med programmering som valgfag

Kommuner og friskoleeiere inviteres til å delta i et treårig forsøk med programmering som valgfag på ungdomstrinnet.


Publisert 03.02.2016

Videreutdanning for lærere

5050 lærere kan få tilbud om videreutdanning studieåret 2016-2017. Søknadsfrist er 1. mars!


Publisert 28.01.2016

Veileder for barn og unge med behov for ekstra oppfølging

Veilederen skal legge grunnlag for bedre samarbeid mellom helse- og omsorgssektoren og utdanningssektoren.


Publisert 15.01.2016

Utlysning av midler til språkkommuner

Utdanningsdirektoratet inviterer kommuner og fylkeskommuner til å søke om økonomisk tilskudd for å bli språkkommuner


Publisert 14.01.2016

Utlysning av midler til nye realfagskommuner

Utdanningsdirektoratet inviterer kommuner til å søke om økonomisk tilskudd for å bli realfagskommune.