Jordvern

Oppdatert 08.04.2024

Vi treng dyrka og dyrkbar jord for å sikre matforsyning på lang sikt. Derfor bør vi i størst mogleg grad unngå å byggje vegar, bustader og industribygg på dyrka mark. Jordvern inneber å sikre at den beste jorda framleis blir brukt til å dyrke mat og ikkje omdisponert til andre formål.

Presset på matjordareal varier frå fylke til fylke

Utfordringane på dette området varierer mykje frå region til region, med overskot av areal, attgroing og dårleg vedlikehald i enkelte område, og underskot, nedbygging, mangel på areal å spreie husdyrgjødsel på og høge leigeprisar i andre område.

Dei delane av landet med byar og tettstader som veks mest, har også dei mest produktive jordbruksområda. Dei siste 50 åra er det omdisponert meir enn ein million dekar jordbruksareal til andre formål. I arealplanlegginga må utbyggingsbehov, transportsystem, grønstruktur, friluftsinteresser, biologisk mangfald og kulturminnevern vurderast samla.

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 07.06.2012

Ber om statleg drahjelp til Sandnes Aust

Sentrale myndigheiter må vere med og betale når kollektivtransport til Sandnes Aust skal realiserast. Det skriv Stanley Wirak, Janne Johnsen og Tora Aasland i eit brev til Miljøverndepartementet.


Publisert 05.06.2012

Får ikkje plante juletre på beste matjord i Sandnes

Fylkesmannen opphever kommunalt jordlovsvedtak i Sandnes formannskap fordi det er vurdert til å vere i strid med jordlova å plante juletre på beste dyrka jorda på Jæren. Saka gjeld omdisponering av 43 dekar god dyrka jord til juletreproduksjon.


Publisert 03.05.2012

Fylkesmannen skjerpar omsyn til jord og natur for ny E 39 Ålgård – Hove

Store vegprosjekt ved etablerte tettstader og i verdifulle natur- og landbruksområde gir store inngrep. Dette gjeld ikkje minst ny E 39 gjennom Sandnes og Gjesdal kommunar, og tverrsambandet vestover til Foss-Eikeland.