Tilskudd til kommunalt rusarbeid

Søknadsfrist:
1. mars 2017
Målgruppe:
Personer, eller grupper av personer, med rusrelaterte problemer og deres pårørende.
Ansvarleg:
Fylkesmanenn i Nordland
Kven kan søke:
Kommuner

Helsedirektoratet har kunngjort tilskuddordningen Kommunalt rusarbeid over Statsbudsjettets kapittel 765.62 for 2017. Ordningen utlyses med forbehold om departementets godkjenning av endringer i regelverk.

Tilskuddsordningen forvaltes av Fylkesmannen. Helsedirektoratet kommer tilbake til fylkesvis fordeling av tilskuddsmidler i belastningsfullmakt til Fylkesmannen.

Publisert 12.01.2017

Søknads- og rapporteringsfrister:

  • Søknadsfrist for ordningen er 1. mars 2017
  • Frist for rapportering for tilskudd mottatt i 2016 er satt til 1. februar 2017

Det gjøres oppmerksom på at ordningen har gjennomgått vesentlige endringer i tråd med føringene i Statsbudsjettet for 2017, Prop.1 S (2016-2017). Det følger en orientering om ordningen isøknadsskjemaets siste del. Under følger en orientering om de viktigeste endringene:

  • Formålet med tilskuddsordningen, tildelingskriterier og kriterier for måloppnåelse er førende for den retningen myndighetene har for utvikling av rusfeltet. Det er derfor av større interesse å etterspørre kommunens helhetlige tjenestetilbud til mennesker med rusmiddelrelaterte problemer enn detaljer knyttet til hvert enkelt.
  • Kommunen skal søke samlet om tilskudd i samme skjema uansett hvor i organisasjonen stillingene er tenkt forankret. Det betyr at kommunen må koordinere de ulike tjenestene som søker tilskudd over ordningen. For Oslo kommune og andre større byer/kommuner, vil søknad kunne koordineres av de respektive bydeler og etater som søker tilskudd. Dette avtales med Fylkesmannen som forvalter ordningen.
  • Tilskuddet skal bidra til økt og varig kapasitetsvekst i det samlede kommunale rusarbeidet. Videre er det et prioritert mål for regjeringen å styrke bruker- og pårørendeperspektivet i tjenestene.
  • Det legges til rette for en mer systematisk kapasitetsbygging enn tidligere. Dette innebærer en tidsbegrenset tilskuddsperiode på inntil fire år med en årlig reduksjon av tilskuddsbeløp og med et samtidig krav om forankring av tiltak/stillinger i kommunale planverk og budsjetter. Denne tidsbegrensningen og reduksjonen kompenseres av opptrappingsmidler i rammetilskuddet til kommunene under planperioden.
  • Tilskuddsordningen spisses mot en ønsket utvikling, jf. primærhelsemeldingens teambaserte løsninger og varige ordinære tilbud og tjenester, framfor prosjektbaserte tiltak. Ordningen skal understøtte målene i Opptrappingsplanen for rusfeltet (2016 -2020) med vekt på blant annet økt brukerinnflytelse i tjenestene, tidlig innsats og mer helhetlige og tilgjengelige behandlings- og oppfølgingstjenester

For mer informasjon, regelverk for tilskuddet og søknadsskjema se link i høyremenyen.

 

 

Søknadsfrist:
1. mars 2017
Målgruppe:
Personer, eller grupper av personer, med rusrelaterte problemer og deres pårørende.
Ansvarleg:
Fylkesmanenn i Nordland
Kven kan søke:
Kommuner