Kommunebesøk i Eide

Torsdag 20. mars var Fylkesmannen og hans direktører på besøk i Eide kommune.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 23.03.2014

Torsdag hadde Fylkesmann Lodve Solholm med seg 5 av sine ledere og besøkte formannskapet i Eide kommune. Rådmann med sin strategiske ledergruppe var også tilstede. Charlotte Christiansen, leder i ungdomsrådet Aud Ingrid Silset, nestleder var også invitert til å delta.

Fylkesmann og assisterande fylkesmann saman med Formannskapet i Eide.

Ordfører Ove Silset ønsket velkommen til møtet, og fortalte litt om næringslivet og andre viktige saker for Eide kommune. En spesiell sak om utvikling av nye tomteareal for boliger ble trukket fram, og her fikk vi en diskusjon om jordvern, landbruksinteresser opp mot behovet for nye boligtomter.

Rådmann Ole Bjørn Moen orienterte om kommunens økonomiske situasjon og utfordringer som en lav-inntekts kommune. Eide kommune har stor gjeld, og for regnskapsåret 2013 balanserte det akkurat med inntekter og utgifter. Eide har bra med reserver på disposisjonsfondet sitt, noe som gjør kommunen litt mindre sårbar både for renteendringer og andre uforutsette kostnader. Satsing på frisklivssentral og prosjekt skoleutvikling ble fremhevet som gode og vellykkede prosjekt. Eide er med i satsinga «den gode skuleeigar» som KS og Fylkesmannen kjører kursing på over 6 samlinger.

Det var de to ungdomsrepresentantene som imponerte mest.
De fortalte på en meget god måte hvordan det er å være ung i Eide, og de pekte på mye som var bra. Imidlertid fremhevet de spesielt kommunens tilbud om skolehelsetjeneste hver mandag på ungdomsskolen som ekstra positivt, men var redd for at dette skulle bli tatt bort når kommunen nå skulle redusere driftsutgiftene ytterligere. MOT prosjektet er ei annen satsing ungdommen etterlyser. Dette handler om forebyggende rusarbeid!

Ungdomssrådsrepresentantene Charlotte Christiansen, leder i ungdomsrådet og Aud Ingrid Silset, nestleder.

Deretter var det fylkesmann Lodve Solholm sjøl som tok ordet og fortalte litt om oppgavene som Fylkesmannen har, og at han også representerer et demokrati. Det er Fylkesmannen som skal sjå til at den til enhver tid sittende regjerings politikk blir gjennomført. I en overgangsperiode fra høsten 2014 med ny regjeringen venter Fylkesmannen på nye skriftlige retningslinjer som er sagt skal komme utover våren.

Gjennom møtet var vi innom temaer som landbruk, miljøvern, oppvekst, utdanning, og helse og sosial.

Møtet ble avsluttet med en evaluering av dagen, og ordføreren uttrykte at han var meget godt fornøyd med dagen. Vi har lært mye både om oss sjøl og Fylkesmannen sin rolle og oppgaver, var det en annen som sa.

Fylkesmannen var også godt fornøyd med møtet, og ikke minst engasjementet blant politikerne. Det blir det gode diskusjoner av. Ordføreren fikk overrakt en plakat om BARNEKONVENSJONEN fra Fylkesmannen som avslutning på dagen.

 

Neste kommunebesøk er i Averøy torsdag 27. mars!