Kommunebesøk i Gjemnes, 4. mars

ROBEK kommunen Gjemnes kunne presentere et rekordoverskudd for 2013 da Fylkesmannen kom på besøk 4. mars.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 13.03.2014

Fylkesmannen besøkte tirsdag 4. mars Gjemnes kommune. Her møtte formannskapet og rådmannen med sine ledere.

Ordføreren ønsket fylkesmannen og hans følge velkommen til Gjemnes, og fortalte innledningsvis litt om kommunen. Blant annet trakk han fram at folketallet gikk i pluss for første gang på flere år i 2013. Det er svært gledelig for en liten kommune som sliter med å opprettholde folketallet.

Det var rådmann Birgit Eliassen som hadde gleden av å «slippe» den gode nyheten om et foreløpig regnskapsresultat for 2013 på hele 12 millioner kroner. I vedtatt forpliktende plan for å komme ut av ROBEK lista står det oppsatt at 8,5 million skulle man greie å ta inn på underskuddet for 2013. Med dette resultatet ser det ut til at Gjemnes kommune kan forlate ROBEK lista 1 år tidligere enn planlagt, dvs i 2015!

Leder og nestleder fra ungdomsrådet fortalte på en engasjert og god måte om hvordan det er å vokse opp i Gjemnes og litt om hvordan Ungdomsrådet jobber. Spesielt stolte var de av mobiliseringa for å beholde MOT programmet i kommunen da det sto i fare for å bli kuttet ut pga innsparing. MOT arbeider blant annet for mobbefrie skoler og for MOT til å si nei til alkohol og narkotika.

Lederen for Ungdomsrådet, Marit Flemmen, deltar også i kommunens komite for Grunnlovsjubilèet. Fylkesmannen benyttet anledningen til å understreke viktigheten av å lytte til barn og unge, og la de ha faktisk medvirkning i saker og prosesser som går i kommunene.

 Kommunebesøk i Gjemnes 4. mars 2014

Mange tema ble berørt i løpet av dagen. Blant annet kommunereform, tilgangen på fagpersonell, bruk av enerom på sjukeheim, frafall i videregående skole, og landbrukets utfordringer med blant annet stor grad av leiejord.

Fylkesmannen takket for møtet og overrakte ordføreren en plakat med barnekonvensjonen på, og oppfordret han til at denne måtte få plass på ordførerkontoret.
Ordføreren takket for besøket, og syntes det hadde vært et godt og nyttig møte. Han la også til at det å være på ROBEK lista ikke bare har vært negativt. Kommunen og innbyggerne har tatt lærdom av ROBEK tiden.  

Neste kommunebesøk er til Eide torsdag 20. mars.