Styrket akuttmedisinsk beredskap i Røyrvik kommune - evaluering

Røyrvik kommune har siden 2017 gjennomført et prosjekt hvor kommunen har jobbet med å innføre en styrket akuttmedisinsk beredskap.

I 2020 skal det avklares om tiltaket kan videreføres i ordinær drift.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 21.02.2020

Trøndelag Forskning og Utvikling har følgeforsket prosjektet og rapport fra prosjektet er nå klar. Les rapporten her

I rapporten kan vi lese følgende: Etter nedleggelsen av ambulansetjenesten i Røyrvik kommune oppsto det hendelser som gjorde at kommuneledelsen mente at den akuttmedisinske beredskapen i kommunen ikke var god nok. Kommunen tok kontakt med Fylkesmann som igjen inviterte Helseforetaket og Røyrvik kommune til et felles møte om hvordan den akuttmedisinske beredskapen kunne bli mer forsvarlig. Dette førte til ideen om igangsettelse av et prosjekt hvor man lokalt øker den lokale akuttmedisinske kompetansen og beredskapen i påvente av ambulanse/luftambulanse.

Røyrvik kommune har, i samarbeid med Helseforetaket og andre samarbeidsparter brann og legevakt, i perioden 2017 – 2019 gjennomført et prosjekt for å innføre en
styrket akuttmedisinsk beredskap i kommunen. Den styrkede akuttmedisinske
beredskapen, brannfolk og sykepleiere, skulle settes i stand til å håndtere akutt syke og skadde pasienter i påvente av andre helseressurser. Den lokale akuttmedisinske kompetansen skal benyttes når det er grunn til å tro at en eller flere pasienter er livstruende syk eller skadd og at det er påtrengende nødvendig å komme i gang med akuttmedisinsk behandling og observasjon inntil de blir tatt hånd om av andre helseressurser.

Hovedkonklusjonen i TFoU sin rapport er  at Røyrvikmodellen er et vellykket akuttmedisinsk beredskapstilbud som går ut over det en kan forvente av kommunal beredskap, og er et tilbud som på sentrale områder fyller ut eller kompletterer oppdrag som skal utføres av helseforetakets akuttambulansetjeneste. Sykepleierne er i Nødnett som tilhører helse og de varsles av AMK. De rykker ut på alle røde hendelser, men kan brukes fritt av AMK og legevaktslege til beslutningstøtte og behandling i påvente av ambulanse også på grønne og gule oppdrag. De er oppsatt med utstyr for å kunne immobilisere pasient ved mistanke om spinalskade og bruddskader.

Trøndelag Forskning og Utvikling konkluderer altså med at Røyrvikmodellen på nåværende tidspunkt er unik i sitt slag og oppbygging. 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.