Hvem i Nordland fortjener minnemedalje for innsats under krigen?

- Fylkesmannen oppfordrer alle i Nordland som vet om noen som burde ha minnemedaljen etter andre verdenskrig, om å kontakte sin kommune med opplysninger, sier fylkesmann Hill-Marta Solberg.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 12.03.2015

Regjeringen har bestemt å innføre en minnemedalje for innsats under andre verdenskrig. Medaljen skal tildeles gjenlevende norske og utenlandske personer som enten bidratt militært eller sivilt i løpet av okkupasjonsårene.

Det er svært korte frister – og kommunene må ha levert sine begrunnede innstillinger til Fylkesmannen innen 10. april i år.

- Vi håper derfor på et stort engasjement i alle kommunene – slik at alle som fortjener denne hederen, blir tildelt sin medalje, framholder Solberg.

Kriterier

Minnemedaljen kan tildeles :

  • norske og utenlandske militære
  • sjøfolk fra handelsflåten
  • sivile som gjorde en innsats i motstandskampen, holdningskampen eller under farefullt eller belastende redningsarbeid i forbindelse med ulykker eller ødeleggelser som følge av krigshandlinger
  • politiske fanger
  • personer som deltok i redningsarbeid som omfattet fiendens styrker eller norske medløpere ,  dersom rent humanitære hensyn tilsier det og man selv ikke har deltatt på fiendens side
  • det kan også være aktuelt å tildele medaljen for folk som ble utsatt for represalier

 Det kreves at vedkommende bidro i kampen mot aksemaktene eller til støtte for sivilsamfunnet.

Hvordan dokumentere?

Alle som har mottatt norske eller allierte dekorasjoner for sin innsats mot aksemakten, er automatisk kvalifisert til å motta minnemedaljen. For andre kandidater kan dokumentasjonen skje gjennom lokalhistorikere, tidsvitner eller litteratur.

- Vi håper at alle som har kunnskap om lokale personer som burde være hedret, eller som vet om lokalhistoriske kilder som kan være relevante, kontakter sin kommune så raskt som mulig, avslutter Solberg. 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.