Åpnet «Den lengste reisen»

Fylkesmann Hill-Marta Solberg åpnet i går vandreutstillingen «Den lengste reisen» på Luftfartsmuseet i Bodø.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 01.03.2013

Utstillingen var en del av regjering og stortings gave til kongeparets 75-årsdager i fjor.

Den lengste reisen omhandlet hele kongefamiliens flukt.- Det historiske utgangspunkt for utstillingen vi nå åpner her i Bodø, er svært dramatisk, sa Solberg i sin åpningstale, og pekte på at alle i landet ble rammet, da a Norge ble angrepet av tyske tropper i 1940. Også vår kongefamilie, som ble drevet på ufrivillig flukt. Det er denne flukten og kongefamiliens eksil utstillingen viser fram på en helt ny måte.

Utstillingen viser mange personlige eiendeler fra de fem årene kongefamilien tilbragte i utlandet. Her kan du se strikkagenseren vesle Kronprins Harald hadde på seg, da han flyktet til Sverige. Du kan studere Kong Haakons rasjoneringskort og lese originalmanuskriptet til en av hans taler til sine kjære landsmenn.

Få gjenstander bevartPer Odd Bakke, Nasjonalmuseet

Per Odd Bakke fra Nasjonalmuseet poengterer at det er få gjenstander fra disse fem årene i landflyktighet som er bevart, og forklarer hvorfor:

- Da kongefamilien flyktet, var det begrenset hva de hadde med seg. De levde et liv i landflyktighet, og lite ble tatt vare på for ettertiden, sier han, men legger til at de gjenstandene som er bevart, har stor historisk verdi.

Kongefamiliens rolle

Også Kongen måtte ha rasjoneringskort under krigen.Utstillingen viser også hvilken rolle kongefamilien spilte for nordmenn både i Norge og utenlandsk under krigen.

- At vår konge på den tiden, kong Haakon 7. aldri nølte, aldri var villig til å underkaste seg okkupasjonsmakten, ble viktig for Norge , for folket og den motstandskamp som fulgte, poengterte Solberg under sin åpningstale.

- Da kongefamilien flyktet fra okkupantene og nordover, ble de båret fram av et folk som ville trygge sin konge og det ble en seier i seg selv å få bragt kongefamilien i sikkerhet.

Vandreutstillingen vil være i Bodø fram til 14. april.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.