Parkeringskrav og beregning av utnytting for fritidsbebyggelse

Vi har sendt et brev til Oslo og alle kommunene i Viken med veiledning om parkeringskrav og beregning av utnytting for fritidsbebyggelse.

Publisert 16.10.2023

Kommunal- og distriktsdepartementet har kommet med en ny tolkningsuttalelse om parkeringskrav og beregning av utnytting for fritidsbebyggelse.

Uttalelsen innebærer et annet standpunkt enn tidligere. Kommunene er orientert slik at de kan ta hensyn til dette i sin arealplanlegging og byggesaksbehandling.

Departementet uttaler blant annet at:
Dette utgangspunktet om at parkeringsareal skal inngå i beregningsgrunnlaget for bebygd areal og bruksareal for fritidsbebyggelse vil altså gjelde både der kommunen i arealplaner har gitt bestemmelser om parkeringskrav for fritidsbebyggelse og der kommunen ikke har gitt slike
bestemmelser.

Dersom kommunen gjennom planbestemmelser uttrykkelig har bestemt at det ikke kreves parkering for fritidsbebyggelse, blir det imidlertid annerledes. I slike tilfeller skal parkeringsarealet ikke inngå i beregningsgrunnlaget for grad av utnytting. Det må med andre ord vurderes konkret hva kommunen har vedtatt i sine planbestemmelser for å kunne ta stilling til om
parkeringsarealet for fritidsbebyggelse skal inngå eller ikke inngå i bebygd areal eller bruksareal. Som hovedregel bør forskriften som gjaldt ved vedtakelsen av en arealplan legges til grunn for tolkningen av planen.

Departementet oppfordrer kommunene til å ta konkret stilling til hvilke eventuelle krav til parkering som skal gjelde i fremtidige arealplaner som åpner for fritidsbebyggelse.

Hele tolkningsuttalelsen kan du lese på Kommunal- og distriktsdepartementets nettside.