Uttalelse med innsigelser til kommuneplanens arealdel i Indre Østfold

Vi vil berømme kommunen for arbeidet som er gjennomført og ser det som gunstig at den første arealdelen for hele kommunen er utarbeidet. Vi fremmer likevel flere innsigelser til planforslaget.

Publisert 02.06.2023

Det er gjennomført et omfattende planarbeid i utarbeidelsen av kommunens første arealdel. Det er gjort flere avklaringer for hva som skal videreføres fra de fem gjeldende arealdeler i tidligere kommuner, samt hvordan man skal harmonisere kart og bestemmelser/retningslinjer når man i de tidligere kommunene hadde ulike praksis på dette.

Planforslaget har tatt utgangspunkt i arealstrategiene som ble fastsatt i kommuneplanens samfunnsdel.

Vi har fremmet flere innsigelser til planforslaget ut fra de interessene vi er satt til å ivareta. Det gjelder blant annet til foreslåtte arealendringer:

Boligområder:

  • Kykkelsrudlinna (B1-10), Kjellås (B1-7), Grååsen (B0-9), Wegger 1 (B0-3), Berg Brødholt (B0-2), Langseter (34), Åsen skog III (B4-4), Morstong og Slitu (B4-3), Grav (B3-2) og Finnestad (B4-2).

Næring/Deponi/Annet:

  • Holtskogen (NÆ0-3), Elvestadkrysset (KBA2), Sletner sør/Sletner muligsportsanlegg (KBA7), Østereng og Brødremoen (KBA8-9), Krosbykrysset (P1), Stegen avfallsplass (ABA6), Bjabergveien deponi (ABA5) og Guderud deponi (ABA7).

Andre forhold:

Vi har også fremmet innsigelse til forslagene om LNF-spredt næring for Mansrud, Heen landbruksverksted og Fiskerud. Vi mener det må utarbeides bestemmelser til dette formålet for å avklare type virksomhet og omfang. Vi har også innsigelse til en bestemmelse om karbonrike arealer som vil ramme flere landbrukstiltak.

Videre har vi innsigelse til planforslagets risiko- og sårbarhetsanalyse og konsekvensutredning. Vi har en innsigelse til at forslagets konsekvenser for miljøtilstand i vassdrag ikke er vurdert, og en bestemmelse som åpner opp for unntak fra byggeforbudet innenfor områder avsatt til fritidsbebyggelse. Dette kan gi uoversiktlige virkninger opp mot interesser i vassdragene.

Vi fremmer også innsigelse til en videreføring av et boligområde som ikke ivaretar en viktig faunapassasje, samt at en hensynssone for vilttrekk er fjernet i dette planforslaget.

Planen åpner også opp for flere områder der det kan tillates forretninger med plasskrevende varer. Dette er ikke i tråd med regional plan, og vi fremmer derfor innsigelse til dette. I denne sammenheng påpeker vi at det ikke kan gis slike detaljerte føringer om forretninger i kommuneplanens arealdel. Vi viser til vår juridiske avdeling sine vurderinger. For øvrig har vi også flere andre faglige merknader og råd som vi håper kan komme til nytte i det videre arbeidet.

Hele uttalelsen kan leses her. Av andre statlige høringsinstanser har også Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) fremmet innsigelser.