Regionale miljøkrav innføres i Buskerud, Lunner og Jevnaker kommuner

Statsforvalteren i Oslo og Viken har hatt på høring Regionale miljøkrav for jordbruket i Buskerud og Hadelandskommunene. Det har kommet inn drøyt 30 høringsinnspill med ulike synspunkter på kravene, virkeområdene og på innføringstidspunkt for kravene.

Publisert 06.03.2024

Statsforvalteren har vurdert de ulike høringsinnspillene, og konkludert med at kravene 5 og 6 innføres i 2024, mens kravene 1-4 innføres for 2025.

Vi mener at dette gir tilstrekkelig tid for landbruket til å tilpasse seg kravene, og at dyrkingssesongen 2024 da kan gå som planlagt. Samtidig vil vi understreke at det er viktig å få innført miljøkravene så raskt det er forsvarlig, av hensyn til vanntilstanden i våre jordbrukspåvirkede vann og vassdrag, og av hensyn til Oslofjorden. Det er ikke gjort noen tekstlige endringer i kravteksten i forhold til det som lå ute til høring tidligere i vinter.

Miljøkrav 5 og 6 gjelder fra høsten 2024

Krav for 5 i miljøkravsone 1 til venstre og krav 5 og 6 i miljøkravsone 2 til høyre.
Miljøkrav 5 og 6. Miljøkrav 6 gjelder arealer i miljøkravsone 2.

Vi foreslår å endre miljøkravsonene til noen nedbørfelt

Samtidig sender vi på høring forslag til endringer av miljøkrav på noen konkrete arealer. Dette skyldes innspill som har kommet i høringen tidligere i vinter. Se tilleggshøringen på nettsiden vår. Høringsfristen er 16. april 2024.

For de andre arealene i Buskerud, Lunner og Jevnaker kommuner gjelder de miljøkravkarta som var på høringen tidligere i vinter.