Landbruk og mat

Oppdatert 20.12.2023

Den viktigaste samfunnsoppgåva til norsk landbruk er å sikre nok trygg og variert mat av god kvalitet. Men landbruket medverkar òg til desentralisert busetjing og næringsliv over heile landet, miljøgode som bevaring av biologisk mangfald, kulturlandskap og dei karbonlagra som skogen og jorda utgjer. Landbruket speler òg ei viktig rolle for å vidareføre tradisjonell kunnskap og kultur.

Det er eit politisk mål å halde oppe eit levande landbruk i heile landet. Statsforvaltaren skal medverke til å gjennomføre den nasjonale landbrukspolitikken ved hjelp av informasjon, forvaltning av verkemiddel og lokalt tilpassa tiltak. Statsforvaltaren skal blant anna

  • gi råd og assistanse til kommunane
  • kontrollere kommunane
  • behandle klager på kommunale vedtak innanfor landbrukslovgivinga
  • arbeide saman med andre regionale etatar og organisasjonar for næringsutvikling innanfor jordbruk og skogbruk
  • arbeide for å nå nasjonale målsetjingar for omlegging til økologisk landbruk
  • arbeide for å avgrense nedbygging av dyrka og dyrkbar jord og skog

Statsforvaltaren rettleier også kommunar, organisasjonar, næringsaktørar og bønder om moglegheitene som finst i det offentlege systemet. Statsforvaltaren støttar opp under aktivitetar knytte til utvikling og bevaring av regionale matkulturar, kunnskapsoppbygging om mat og kunnskap om mat og helse, spesielt retta mot barn og unge.

Andre viktige offentlege aktørar innan landbruk er:

Vis meir


10.04.2024

Har du kandidater til den nasjonale kulturlandskapsprisen?

Kom med forslag til kandidater fra Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus!


26.03.2024

Veileder for regionale miljøtilskudd - søknadsomgangen 2024

Vi har oppdatert veilederen for regionale miljøtilskudd for jordbruket i Oslo og Viken for søknadsomgangen 2024. Det er noen endringer fra forrige søknadsomgang.


25.03.2024

Viktig endring i RMP-tiltaket soner for pollinerende insekter

Blodkløver har fått endret risikovurdering fra lav risiko (LO) til potensielt høy risiko (PH) i Artsdatabankens fremmedartliste. 


18.03.2024

Bøndene i Oslo og Viken er rå på miljøtiltak!

Over 4400 jordbruksforetak søkte om tilskudd til regionale miljøtiltak i 2023. En økning på mer enn 300 fra året før. Tross stor økning i antall søkere, har vi kunnet øke tilskuddssatsene til regionale miljøtiltak for søknadsomgangen i 2023. 


15.03.2024

Varsel om oppstart - verneprosess for 7 skogområder

Vi starter nå opp med verneplan for 7 skogområder i Akershus og Buskerud. Alle som ønsker kan komme med innspill innen 9. april 2024.


14.03.2024

Starter arbeid med vern av 7 områder i Akershus og Buskerud

Vi starter nå opp med verneplan for 7 skogområder i Akershus og Buskerud. Alle som ønsker kan komme med innspill innen 9. april 2024.


12.03.2024

Følg med på skogen din før varmen kommer

Lokalt i Buskerud, Akershus og Østfold har det vært angrep av stor granbarkbille i årene etter tørkesommeren 2018. I år kan det være ekstra viktig at skogeierne er føre var.


06.03.2024

Økt skogplanting, men ikke nok ungskogpleie

Fjorårets tall er klare. Det plantes millioner av små skogstrær, men det gjøres for lite ungskogpleie i vår region.   


06.03.2024

Regionale miljøkrav innføres i Buskerud, Lunner og Jevnaker kommuner

Statsforvalteren i Oslo og Viken har hatt på høring Regionale miljøkrav for jordbruket i Buskerud og Hadelandskommunene. Det har kommet inn drøyt 30 høringsinnspill med ulike synspunkter på kravene, virkeområdene og på innføringstidspunkt for kravene.


06.03.2024

Tilleggshøring av forskrift om regionale miljøkrav i jordbruket i Oslo og Viken, for virkeområder i Buskerud og på Hadeland

Forskrift om regionale miljøkrav i jordbruket for virkeområder i Buskerud og på Hadeland, var på høring fra 30. november 2023 til 19. januar 2024. I høringsperioden mottok vi litt over 30 høringsinnspill. Disse høringsinnspillene er nå gjennomgått og vurdert. Vi foreslår å endre miljøkravsonene til noen nedbørfelt.


Fleire nyhende Få nyheitsvarsel