Økt skogplanting, men ikke nok ungskogpleie

Bilde som viser mekanisert rydding av skog, skogsarbeider, grønt kratt
Ungskogpleie er et av de viktigste tiltakene du kan gjøre i skogen din. Foto: Roar Ree Kirkevold/Magasinet Skog.

Fjorårets tall er klare. Det plantes millioner av små skogstrær, men det gjøres for lite ungskogpleie i vår region.   

Publisert 06.03.2024

For andre år på rad, er det plantet over 10 millioner skogsplanter i regionen. Dette er gledelig, og i tråd med målsetningen for planteaktivitet i Handlingsplan for skogbruk i Oslo og Viken 2021-2025.

Mer ungskogpleie – ja takk!

Vi skulle gjerne sett en økende trend også for ungskogpleie. Nivået for ungskogpleie har holdt seg ganske stabilt de siste årene. I fjor ble om lag 70 000 dekar ungskog ryddet i regionen. Dette er et betydelig areal, men det er ikke tilstrekkelig med tanke på fremtidsskogen. Behovet for ungskogpleie anslås til å være dobbelt så stort.

Når trærne er mellom 1 og 5 meter høye, tar man vekk trær for å gi gjenstående trærne mer plass, lys og næring til å utvikle seg videre. Dette er ungskogpleie, enkelt forklart.

Framtidsskogen

Ved å plante nok trær og flere treslag, tilpasset voksestedet, sikres skogen som ressurs i fremtiden. Men for å sikre at fremtidstrærne har god kvalitet, må det gjøres ungskogpleie.

- Vi mener ungskogpleie er det viktigste og mest kostnadseffektive klimatiltaket man kan gjøre i skogen. Det legger til rette for skog som binder mer CO2, og som er rustet ​til å tåle fremtidens klima med ekstremvær, tørke og flere insektskader, sier seksjonssjef for skogbruk og arealforvaltning, Helge Nordby.

Smart å investere i ungskogpleie

Skogfondregnskapet for 2023 viser at det er betydelig med innestående skogfond i regionen. Skogeier bør bruke skogfondsordningen aktivt. Her er det skattefordeler som gir mulighet til å hente ut inntekt, utføre investeringer og øke verdien av framtidsskogen. Skogeier kan ta ut lønn for eget arbeid i skogen, slik som planting eller ungskogpleie. Det gis også offentlige tilskudd til ungskogpleie.

Felles satsning - skogeier er løsningen

Statsforvalteren og fylkeskommunene i regionen har prosjektet Klimasmart skogbruk 2023-2025. Her jobber vi sammen med det utøvende skogbruket og kommunene, med mål om at det gjøres mer ungskogpleie i tida fremover.

- Alle kan bli flinkere til å fortelle om hvor viktig ungskogpleie er. Samtidig er det viktig å understreke at det er skogeier som må sikre at det blir gjort ungskogpleie i egen skog. Vi oppfordrer til å ta kontakt med kommunen eller lokale skognæringsaktører for å høre mer om dette, sier Nordby.