Økologisk mat på frammarsj i offentlig virksomhet

På kjøkkenet viser kokkene frem hvordan lage skolemat kan lages
Hvordan lage skolemat til 100 elever på 5 minutter, og samtidig bidra til et mer bærekraftig matsystem? Foto: Matvalget / Heia Folk.

Sammen med 15 aktører fra hele matverdikjeden har vi laget en handlingsplan for utvikling av økologisk landbruk. 

Publisert 11.12.2023

Planen spisser satsingen på økologisk produksjon, omsetning og salg av økologiske produkter fra landbruket i Oslo og Viken. For å sikre framdrift, lager vi årlige økologiske tiltaksplaner som viser frem konkrete tiltak og initiativer. En viktig aktør i samarbeidet er Viken fylkeskommune.  

Har funnet nøkkelen i egen satsning  

På kort tid har Viken fylkeskommune klart å øke innkjøp og omsetning av økologiske matvarer i sin virksomhet. De vedtok Strategi for helsefremmende skoler i 2020, med vekt på helsefremmende og bærekraftig mattilbud der 30 % økologiske innkjøp er et viktig mål. Satsingen involverer 58 videregående skoler, 4 folkehøgskoler og over 44 000 elever, samt fylkeshusenes kantiner.

Fylkeskommunen kjøper inn mat og drikke for om lag 50 millioner norske kroner i året. Nøkkelen for fremgang har vært å utvikle ny innkjøpsstrategi og rammeavtaler med ikke-eksklusive avtaler og et fleksibelt produktsortiment. I tillegg løpende oppfølging der leverandørene er forpliktet til å levere statistikk hvert kvartal på faktisk leverte varer, som for eksempel økologiske. 

Bærekraftig måltid med samarbeid

Veiledningstjenesten Matvalget er samarbeidspartner i satsingen, sammen med fylkeskommunens avdelinger for utdanning, folkehelse, klima og miljø og anskaffelser. I ett år har 33 skoler fått tett oppfølging knyttet til innovative måltidsløsninger, innkjøp og levering.

Ved å følge de seks rådene i «Et bærekraftig måltid» kan man etablere miljøvennlige, klimavennlige og helsefremmende måltidsløsninger med høy andel økologisk mat, uten økte innkjøpskostnader. I Viken har 35 virksomheter fått Debios valørmerke i bronse for innkjøp av minst 15 % økologisk mat. Av disse har 12 nå oppnådd en økologisk andel på 30 %. 

Økologisk tiltaksplan for 2024

Arbeidet med å øke andelen økologisk mat fortsetter med ny økologisk tiltaksplan i 2024. De nye fylkeskommunene i Østfold og Buskerud fortsetter arbeidet med helsefremmende skoler og økologisatsing. Vi håper tilsvarende arbeid også kommer til å fortsette i nye Akershus fylkeskommune.  

 

Se saken i Fylkesnytt fra Oslo og Viken 2/2023 på regjeringens nettsider.

Les mer om økologisk landbruk i Oslo og Viken på våre nettsider.