Tiltaksplan for Hardangervidda villreinområde

Villrein på Hardangervidda
Villrein på Hardangervidda Foto: Lena Romtveit .

Statsforvalteren i Oslo og Viken fikk i november 2022 i oppdrag å lede arbeidet med å lage et utkast til tiltaksplan for Hardangervidda villreinområde.

Publisert 27.11.2023

Bakgrunnen for arbeidet er kvalitetsnormen for villrein som ble vedtatt i 2020, og en klassifisering som viser at tilstanden i flere av villreinområdene våre er dårlig. Tilsvarende prosesser pågår for seks andre villreinområder. Du kan lese mer om arbeidet på våre nettsider.

Etter oppstartsmøte i mars i år, har arbeidet vært konsentrert om faggrupper som har jobbet med tiltak innenfor områdene bestandsforvaltning, motorferdsel, friluftslivsferdsel, kraft/anleggsveier, arealforvaltning og landbruk/utmarksnæringer. Utkast til tiltaksplan med foreslåtte tiltak for Hardangervidda villreinområde ble lagt fram på møte 8. november.

Mandat 

Faggruppa for landbruks- og utmarksnæringer sitt mandat har vært å utrede hvilke muligheter som finnes for å begrense negative effekter av landbruks- og utmarksnæringens aktiviteter på villreinen og dens beiteområder.

I disse fjellområdene er det lange tradisjoner for denne næringen, som har pågått i sameksistens med villreinen i de samme beiteområdene. Utmarksbeite er ikke minst en svært viktig ressurs for norsk matproduksjon og beredskap.  

Beitebruk på Hardangervidda

Tall fra Organisert beitebruk viser at det beitet over 34 600 sauer på Hardangervidda i 2022. Disse fordeler seg med rundt 61 % fra Vestland, 22 % fra Viken og 17 % fra Vestfold/Telemark.

På Hardangervidda er det lange tradisjoner for beitebruk av sau, som har pågått i sameksistens med villrein i de samme områdene.
På Hardangervidda er det lange tradisjoner for beitebruk av sau, som har pågått i sameksistens med villrein i de samme områdene. Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Kun en håndfull av beitebrukerne er uorganiserte. Det spesielle med beitebruken på Hardangervidda er såkalte gjestesauer som tilhører kommuner som ikke inngår i Hardangervidda-sonen. Disse utgjør over halvparten av beitedyra som er fordelt på 100 beitebrukere.  

Foreslåtte tiltak

Det er påvist skrantesjuke (CWD) i Hardangervidda villreinområde. Det er en av grunnene til at området har dårlig kvalitet, og det er satt i gang tiltak for å begrense spredning av CWD hos hjortedyr.

Foreslåtte tiltak innenfor landbruk/utmarksnæringer for å bedre forholdene for villrein er: 

  • Fortsatt følge kravene til bruk av salt i CWD-soneforskriften (regulert gjennom kravene i § 6 i CWD-soneforskriften)
  • Flytte salteplasser som er i konflikt med villreinens trekkruter
  • Øke bruken av elektronisk overvåkingsutstyr på sau
  • Kartlegge effekten av tiltakene på spredning av parasittsmitte mellom sau og rein.

Videre prosess

Innen 1. desember skal et ferdig utkast til tiltaksplan sendes til Miljødirektoratet. Deretter vil Miljødirektoratet oversende planen til Klima- og miljødepartementet som skal sende den på en offentlig høring.    

 

Denne artikkelen er skrevet for Fylkesnytt fra Oslo og Viken 2/2023.

Kontaktpersonar