Felles avspark for neste ungskogpleiesesong

Gruppearbeid for å illustrere forslag til tiltak på plakat
Gruppene skulle illustrere sitt forslag til løsning på plakater. Foto: Elisabeth Schmidt.

Mange kloke hoder møttes forrige uke for å finne løsninger på hvordan ungskogpleieaktiviteten kan økes i tida fremover. 

Publisert 31.10.2023

Nye og varige løsninger er viktig i Klimasmart skogbruk-prosjektet vårt. Hittil i år har kommunene i Oslo og Viken jobbet sammen i skogregioner, og samarbeidet med skognæringa, skogeierlag og andre aktuelle aktører i sine områder.

Forrige uke kunne skogregionene og skognæringa legge frem hvilke tiltak de tenker å gjennomføre som kan bidra til økt ungskogpleieaktivitet. Det er en del spennende ideer og planer på papiret, som vi gleder oss til å se effekten av de neste årene.

Inspirasjon fra andre 

Vi lot oss samtidig inspirere av hvordan ungskogpleie kan kartlegges med ny teknologi, og hvilke erfaringer som er gjort i Trøndelag med bruk av drone. Indre Østfold kommunen fortalte om sine erfaringer fra arbeidet med å lage illustrative skogoversikter til skogeiere med ungskogpleiebehov.

Skognæringa presenterte også sin felles handlingsplan for skogproduksjon 2023-2028, som blant annet tar for seg ungskogpleie og mål om dobling av arealet det utføres på i perioden. Dette sammenfaller med hva vi ønsker å oppnå i Klimasmart skogbruk-prosjektet.

Gruppearbeid. Her sitter personer fra skognæringa rundt bordet for å lage en plakat som illustrerer sitt forslag til løsning.
Det var mange representanter fra skognæringa tilstede. Sammen la de frem sine ideer til hvordan ungskogpleieaktiviteten kan økes i tida fremover. Foto: Elisabeth Schmidt.

Viktig for fremtidsskogen

Ungskogpleie er et av de mest kostnadseffektive klimatiltakene man kan gjøre i skogen. Det gir økt lønnsomhet og bedre virkeskvalitet, samtidig som det gir en mer robust skog i møte med klimaendringer. Du kan lese mer om hvorfor ungskogpleie er viktig her.

Kommunal landbruksforvaltning og det utøvende skogbruket i Oslo og Viken er helt sentrale i å få til økt aktivitet. Her er skogeiernes kontaktpersoner for råd og hjelp med tiltak i skogen, inkludert ungskogpleie. Det var svært positivt å se at over seksti personer deltok fra landbruksforvaltningen, skognæringa og Skogselskapet. I tillegg var skogeiere og skogfagstudenter med for å gi verdifulle innspill og andre perspektiver til ideene som ble lagt frem.

Gruppearbeid med å fremstille ideen til løsning på en plakat.
Det var stort engasjement når gruppene skulle illustrere sine forslag til løsninger på plakater for resten av forsamlingen. Foto: Elisabeth Schmidt.

Din hjelp til å tenke nytt

Har du lyst til å være med i våre konkurranser? Vi trenger din hjelp. Vinnerne får fine premier. 

Samarbeid med Viken fylkeskommune

Dette var andre samling i Klimasmart skogbruk-prosjektet 2023-2025 som har ungskogpleie som satsningsområde. Prosjektet er et samarbeid med Viken fylkeskommune og Klimasmart Landbruk Viken.

Les mer om Klimasmart skogbruk-prosjektet og ungskogpleiesatsningen vår her.