Bålprat med den nye landbruks- og matministeren

Bilde som viser mennesker med signalfarget vernetøy, røde hjelmer, skog, skogsmaskin
Seksjonssjef Helge Nordby og landbruksdirektør Nina Glomsrud Saxrud møtte landbruks- og matminister Geir Pollestad til skogdag 17. oktober 2023. Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

I skogene i Nannestad var det duket for bålkaffe og prat da representanter fra skogforvaltningen skogbrukets organisasjoner møtte landbruksminister Pollestad.

Publisert 26.10.2023

Tirsdag 17. oktober besøkte Landbruksministeren skogbruket i Oslo og Viken.

Landbruksdirektør Nina Glomsrud Saxrud kunne ønske ministeren velkommen til skogs, der tema for dagen var muligheter og utfordringer i skognæringen inn i det grønne skiftet.

Flerbruk og balansegang

Helge Nordby, seksjonssjef for skogbruk og arealforvaltning hos Statsforvalteren, ga et innblikk i skogens rolle i regionen.  - Skogen er viktig i klimasammenheng og i det grønne skiftet. Men skogen fyller også flere roller, og i Oslo og Viken må det også tas hensyn til en økende befolkningstetthet, kunne han fortelle.

Bilde som viser mennesker som sitter på tømmerstokker rundt et bål, kaffe, skog
Helge Nordby fra Statsforvalteren i Oslo og Viken innleder bålpraten med å fortelle som skogens rolle i regionen, både for verdiskaping og flerbruk Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

En befolkningsvekst med ulikt syn på bruk av skogen, og samtidig en etterspørsel etter fornybare materialer fra skogen, er noe av det som skal balanseres i bruk av skog.

Ustabilt vær påvirker også skogbruket

- Vi har også i det siste opplevd mer ekstremvær som gir utfordringer, fortalte Nordby videre. Eksempler på dette er store vindfellinger, og sist flommen Hans, som har gitt store skader for skogeiere.

Når slike hendelser skjer, må offentlig forvaltning omprioritere virkemidler som normalt skulle gått til verdiskapning.

- Burde det vært laget et eget klimatilskuddsfond for slike hendelser? spurte Helge Nordby.

Bilde som viser hogstflate, skog, mennesker med vernehjelm og signalfarger
Viken Skog demonstrerer planlegging og miljøhensyn før skogsdrift Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Langsiktig næring som veier flere hensyn

Temaene som representanter fra skogbruksorganisasjonene ønsket å formidle til ministeren var flere.

Skogbruket er en langsiktig næring - kortsiktige løsninger gir ikke de store virkningene på klimautfordringene. Derfor er det viktig med forutsigbarhet for næringen.

Flere organisasjoner formidlet skogbrukets arbeid med å veie flere hensyn, skogen som ressurs i klimaarbeidet, verdiskapning, og hensynet til friluftsliv og artsmangfold.

Signaler fra FN er at et bærekraftig skogbruk er viktig for klima, og sertifiseringsordninger er en viktig del av dette. Den nye PEFC-standarden ble også trukket frem som styrende for hvordan skogbruket skal hensynta både friluftsliv verdiskapning og artsmangfoldet.

Klimatiltak og frivillig vern

Det var enighet fra alle organisasjonene om at penger til frivillig skogvern er viktig. Dette er en ordning som fungerer bra både for skogeierne og vernemyndighetene. Brems i bevilgninger gjør dette arbeidet vanskelig.

I likhet med sin forgjenger vil også Geir Pollestad kalle seg en skogminister, og kunne fortelle at bærekraftig skogbruk er en viktig prioritet fremover. Han understreket også skogens betydning for CO2- binding. Skogen binder nesten halvparten av Norges utslipp, og fotosyntesen i skogen er en viktig faktor som klimatiltak.

Bilde som viser skog, skogsbilvei, mennesker rundt et bål
Eivind Engh, skogansvarlig i Nannestad kommune, fortalte om skogen i kommunen. Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Etter bålpraten gikk ferden til en pågående drift dere både detaljer rundt kapping av tømmer fra maskinen og hensynet til miljøverdier og kulturminner ble flittig diskutert. Mininsteren fikk en praktisk innføring i hvilke hensyn som må planlegges før skogsdrift og fikk sågar også prøvd seg som skogsoperatør i hogstmaskinen.

Statsforvalteren var vertskap for skogdagen, og Viken skog rigget rammen for dagen med bål og matservering.

Kontaktpersonar