Økende skogbrannfare

Kartutsnitt

Vi går inn i en periode der det ser ut til å gå mot et høytrykksdominert vær i store deler av Sør-Norge. Bare i Innlandet er det registrert 57 skog- og gressbranner i år. 

Publisert 31.05.2023

Kommunene kan selv innføre lokal forskrift

Forskrift om brannforebygging ble i 2020 endret slik at kommuner nå har en tydelig mulighet til å innføre lokal forskrift med forbud om å gjøre opp ild når som helst i løpet av året og alle steder utendørs. For at kommunene skal kunne forby dette må det være spesielt stor brannfare eller andre ekstraordinære forhold i kommunene. Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) har utarbeidet en temaveiledning for fastsettelse av lokal forskrift om bruk av ild, veilederen finnes her. I temaveilederen kan kommunen laste ned forslag til lokal forskrift om forbud mot bruk av ild. Vær oppmerksom på at det er kommunen som har hjemmel i denne forskriften, og brannsjef må evt. delegeres myndighet om de skal utforme forskrift. Dette kan være lurt å gjøre før sommerferien er i gang.

Kommunikasjonsmateriell

Statsforvalteren i Innlandet anbefaler kommuner som vurderer skogbrannfaren som høy å henge opp kommunikasjonsmateriell der det er behov.   
Kommunene kan selv bestille trykte plakater fra DSB ved å kontakte trykksak@dsb.no. Plakaten inneholder tekst på norsk, engelsk, tysk, polsk og ukrainsk og kan lastes ned som PDF fra DSBs nettsider. Skogbrand forsikring har også materiell som kan lastes ned og skrives ut her. Det er også mulig å bestille annet varslingsmateriell fra Skogbrand forsikring, Statsforvalteren minner om at rentemidler fra skogfondsordningen kan benyttes til forebyggende tiltak, dette må Statsforvalteren varsles om.  

Samarbeid på lokalt nivå og over kommunegrensene

Statsforvalteren mener det er viktig at kommunene har dialog med brannvesenet og skognæringen om planer for beredskap og forebygging. Tiltak for å begrense skogbrann må tilpasses området som er utsatt. Felles tiltak og samarbeid over kommunegrenser kan derfor bli nødvendig og bør vurderes.

Regionale arenaer for samordning

Ved forverret situasjon vil Statsforvalteren innkalle hele eller deler av Fylkesberedskapsrådet på kort varsel. Vi minner samtidig på at medlemmer i Fylkesberedskapsrådet kan anmode Statsforvalteren om å innkalle deler eller hele fylkesberedskapsrådet dersom de har behov for å samordne sin aktivitet.

Gjeldende regler

  • Enhver plikter å vise alminnelig aktsomhet og opptre på en slik måte at brann, eksplosjon og annen ulykke forebygges, jf. brann- og eksplosjonsvernloven § 5.
  • Enhver plikter å følge forbud mot å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark i tidsrommet 15. april til 15. september med visse unntak, jf. forskrift om brannforebygging § 3.
  • Enhver plikter også å overholde andre forbud mot å gjøre opp ild eller behandle brannfarlige gjenstander i et nærmere definert område når dette følger av lokal forskrift.
  • Den som forsettlig eller uaktsomt overtrer loven, sentrale eller lokale forskrifter, eller som medvirker til dette, straffes med bot eller fengsel, jf. brann- og eksplosjonsvernloven § 42.