Vel gjennomført konferanse på Gjøvik om klimautfordringer i jord- og skogbruket

Mandag 8. april arrangerte Gjøvik og Østre Toten og Vestre Toten kommuner konferanse om klima og landbruk i samarbeid med Innlandet Bondelag, Oppland bonde- og småbrukarlag og Glommen Mjøsen Skog.

Publisert 22.04.2024

Det var en dagsaktuell og lærerik konferanse fullspekket med gode innledere, og hele 130 deltagere.

Økende ekstremvær gir stadig større utfordringer for landbruksnæringa. Samtidig skal næringa bidra til lavere klimagassutslipp og økt karbonopptak. Både klimatilpasning og utslippskutt var tema for dagen. Det var fellesjoner som startet og rundet av møtet, og imellom var det parallellsesjoner for jordbruk og skogbruk.

Statssekretær Kjersti Bjørnstad i Klima- og miljødepartementet innledet om landbrukets ansvar og muligheter i klimakrisen. Reidun Gangstø, klimaforsker ved Meteorologisk institutt, fortalte om værhistorie og framtidsscenarioer for Innlandet. Dette var veldig nyttig arbeid med tanke på klimatilpassing og å forberede seg på det været som vil komme. I fellesdelen fikk vi også innlegg fra begge faglagene. Statsforvalteren Innlandet ved Anne Aulie og Mari Jensen Aas ga en kort innledning om status og muligheter for klimaarbeid i fylket.  Møteleder for fellessesjonene var Jørn Karlsen fra Statsforvalteren.

Klimatiltak i jordbruk og skogbruk

I parallellsesjonen for jordbruk fikk vi høre fra Christian Anton Smedshaug i AgriAnalyse om selvforsyningsmålet. Vi fikk presentert landbrukets klimaplan, som er en felles plan hvor landbruksorganisasjonene legger fram hvilke tiltak som skal gjennomføres for å kutte klimautslipp i jordbruket. Det var flere gode innlegg fra gårdbrukere som delte sine erfaringer om hvordan de arbeidet med klimatiltak. Blant annet ga Mathias Fremstad fra Fremstad gård praktiske erfaringer med direkte såing som gjør at han reduserer jordarbeidinga og utslipp knyttet til det.

I sesjonen om Skogbruk fikk vi høre professor Line Nybakken fra NMBU fortelle om et pågående forskningsprosjekt om gran og klimaendringer. Hanne Sjølie fra Høgskolen i Innlandet (Evenstad) fortalte om hva slags skogeiere vi har, og hvilke målsettinger de har for sin skog.

Både Ola Gram Dæhlen, fra Skogselskapet i Oppland, og Sverre Holm, fra Glommen Mjøsen skog, fortalte om hvordan vi skal legge til rette for vital og robust skog i framtida, sett i lys av de pågående klimaendringene.

Vi fikk også høre Jogeir Stokland fra NIBIO fortelle om klimatiltak i skog, med fokus på potensiale for karbonbinding i skog ved økt omfang av grøfterensk, mens Erik Eid Hohle fra Energigården fortalte om muligheten for å redusere skobransjens klimaavtrykk gjennom å ta i bruk biodiesel i skogsmaskiner.

Søk økonomisk støtte til klimaarrangement

Arrangementet ble støttet av Miljødirektoratet gjennom tilskuddsordningene Klimasats og Klimatilpasning.

Statsforvalteren oppfordrer flere kommuner til å gå sammen om å arrangere aktuelle fagdager/seminarer som dette. Disse er viktige arenaer for ny fagkunnskap og gode møteplasser for gårdbrukere, skogbrukere og andre aktører knyttet til næringa. I tillegg til Klimasats og Klimatilpasning er Klima og miljøprogrammet hos Statsforvalteren en aktuell ordning å søke på.