Presisering av tiltak for å avhjelpe tørkesituasjonen

Tørke i korn etter spiring. Foto Sissel Tørud

For å avhjelpe tørkesituasjonen besluttet Landbruks- og matdepartementet den 27.juni å iverksette flere tiltak. Tiltakene er innført etter samtaler med Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Landbruksdirektoratet har kommet med presiseringer av regelverket for disse tiltakene. 

Publisert 30.06.2023

Dette er tiltakene:

  • Kornarealer som høstes som grovfôr eller beites kan likevel få arealtilskudd for korn
  • Generell dispensasjon for krav om fôropptak på beite
  • Grønngjødslingsarealer kan høstes til fôr eller beites
  • RMP-tilskudd til "ingen jordarbeiding om høsten" ved såing av ettervekst innen 1. august

Innlandet er et av fylkene som omfattes av disse tiltakene. Tiltakene medfører endringer i ordningene tilskudd ved produksjonssvikt, produksjonstilskudd og regionalt miljøtilskudd 2023. Landbruksdirektoratet har nå publisert presiseringer av regelverket for disse ordningene. 

Les presiseringene i rundskrivet fra Landbruksdirektoratet.

Vi gjør oppmerksom på at det er foretaket som disponerer arealene 1.august som kan søke produksjonstilskudd og dermed tilskudd ved produksjonssvikt. Det er derfor viktig at kornprodusenter ikke overlater arealene til grovfôrprodusenter før etter 1.8. For å få en god grønnfôravling er det nå viktig å få sådd så fort som mulig. Dette må da kornprodusentene stå for selv for å kunne søke tilskudd. Avling nr 2 regnes ikke inn i årets kornavling i produksjonssviktordningen.

Se også omtale på Landbruksdirektoratets nettside om iverksatte tiltak og annen relevant informasjon knyttet til tørkesituasjonen.