Dårlig økologisk tilstand

En ny overvåkingsrapport for Hotranvassdraget i Levanger konkluderer med fortsatt dårlig økologisk tilstand i vassdraget. Det er behov for tiltak for bedre vannkvalitet.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 10.04.2018

Hotranvassdraget er den vannforekomsten i Trøndelag hvor det finnes mest kunnskap om miljøtilstanden. En av stasjonene er overvåket kontinuerlig siden 1992.

Hotranvassdraget er den vannforekomsten i Trøndelag hvor det foreligger mest kunnskap om vannmiljøet, sier senioringeniør Leif Inge Paulsen ved Klima- og miljøavdelingen. Han viser til at det i 2017 også ble gjennomført befaringer og samlet inn kunnskap om status for eiendommene i nedbørsfeltet mht. avløp og landbruksforurensning.

Med omfattende kunnskap om vannmiljø og ulike påvirkninger mht. avløp og landbruksforurensning, ligger det i Hotranvassdraget nå særlig godt til rette for å gjennomføre tiltak for et bedre vannmiljø, sier Paulsen.

Om overvåkingen
Overvåkingsrapporten fra NIVA, Norsk Institutt for Vannforskning, som omfatter ni stasjoner i Hotranvassdraget i Skogn. Rapporten bekrefter at store deler av Hotranvassdraget fortsatt har dårlig økologisk tilstand, basert på biologiske parametere som begroingsalger, bunndyr og fisk. Begroingsalger anses som den mest følsomme parameteren for høye konsentrasjoner av næringssalter som registreres i vannforekomsten, og er ikke tidligere benyttet i særlig grad i denne vannforekomsten.

Rapporten bekrefter resultater fra tidligere undersøkelser. Hotranvassdraget har generelt dårlig økologisk tilstand, men situasjonen er bedre i øvre og østre deler av nedbørsfeltet enn i søndre deler, ved Ronglan.

Tilstandsbeskrivelse fra kommunen
I 2017 ble det gjennomført registreringer av status mht. utslipp i forhold til avløp og landbruksforurensning ved de fleste eiendommene i nedbørsfeltet. Resultatene framkommer i rapporten «Redusert landbruksforurensning i Hotran, Levanger kommune - rapport 2017» utarbeidet av Innherred samkommune.

Oppfølging
Med inngående kunnskap om vannmiljøet og ulike påvirkninger/utslippskilder fra avløp og landbruk, foreligger i Hotranvassdraget et særlig godt grunnlag for sektormyndighetene til å gjennomføre tiltak, jf. forventninger i vannforskriften. Fylkesmannen har tatt initiativ ovenfor Levanger kommune fra Fylkesmannen med ønske om drøfting av tiltak i Hotranvassdraget med utg. pkt. i kommunens tilstandsrapport og overvåkingsrapporten.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.