Informasjonsbrev uke 18/2024

Innhold: 

  • Digital møteplass 3. mai - Inn på Tunet
  • Oppdatert rundskriv – tilskot til avløysing ved sjukdom og fødsel mv.
  • Ny gjødselbruksforskrift - bli med på teams møte 14. mai
  • Høring – forslag til endringer i konsesjonsloven
  • Landbruksdirektoratet stadfestar Statsforvaltaren sitt vedtak – avslag på søknad om husdyrkonsesjon
  • Driftsbygninger på fradelt tomt – forholdet til § 12 i jordloven
  • Obligatorisk kartfesting av skogbrukstiltak i ØKS fra 15. mai
  • Tilskudd til miljøtiltak i skog 2024
  • Informasjon fra andre: NIBIO inviterer til skogkonferanse på Ås

 

Publisert 30.04.2024

Snarveg til: 

 

Digital møteplass 3. mai - Inn på Tunet

Vi minner om fredagens digitale møteplass (9:00 – 10:00), som omhandler godkjenningsordningen for Inn på Tunet. Vi har med oss Camilla Stranger-Thorsen fra Stiftelsen Norsk Mat og Anne Berit Sæther fra Sæther gårdsdrift. De vil orientere om:

Hva går ordningen ut på og hva kreves for å få en godkjenning, v/Camilla Stranger-Thorsen

Godkjent IPT-tilbyder – fra IPT-bondens perspektiv, v/Anne Berit Sæther

Klikk her for å bli med i møtet

Kontaktperson: Siri Bruem

 

Oppdatert rundskriv – tilskot til avløysing ved sjukdom og fødsel mv.

Rundskrivet “Forskrift om tilskudd til avløsning ved sykdom og fødsel med videre – kommentarer til regelverk” er no oppdatert for året 2024 og har fått rundskriv nr 2024/2.

Sjå spesielt kapittelet “Oversikt over endringer”.

Kontaktperson: Anne Solstad

 

Ny gjødselbruksforskrift - bli med på teams møte 14. mai 

Den 20. mars vart det lagt fram forslag til gjødselbruksforskrift og gjødselvareforskrift. Desse skal erstatte dagens forskrift om gjødselvare og forskrift om gjødslingsplanlegging.

Høyringsfrist for begge forskriftene er 20. juni 2024.

Den forskrifta som vil ha mest å seie i det "daglige” er gjødselbruksforskrifta. Denne regulerer lagring og bruk av gjødsel.

Landbruksavdelingen hos Statsforvalteren i Trøndelag arrangerer teamsmøte 14. mai kl. 9.00-11.00, for å diskutere forslagene og høringssvar.

Innkalling til teams møte blir sendt ut til landbrukskontorene.

Klikk her for å bli med i møtet

Kontaktperson: Anders Mona

 

Høring – forslag til endringer i konsesjonsloven

Landbruks- og matdepartementet har sendt ut forslag til endringer i konsesjonsloven på høring.

Høringsbrevet er sendt til alle landets kommuner, og vi oppfordrer landbrukskontorene til å lese høringsnotatet og komme med høringssvar.

Frist for å sende inn høringssvar er 12. august 2024.

For mer info, se her.

Kontaktperson: Linda S. Lilleenget

 

Landbruksdirektoratet stadfestar Statsforvaltaren sitt vedtak – avslag på søknad om husdyrkonsesjon

Statsforvaltaren avslo tidlegare i år ein søknad om utvida husdyrkonsesjon. Søkar påklaga dette avslaget. Landbruksdirektoratet har nå stadfesta Statsforvaltaren sitt vedtak.

Statsforvaltaren avslo tidlegare i år ein søknad om utvida husdyrkonsesjon. Produksjonen har i stor grad basert seg på høgrekrutteringsproduksjon, også kalla «eingongspurker». Dette er ein produksjonsmåte det er gjort regelverksendringar for å få slutt på, med innføring av konsesjonsgrense også for utrangerte purker på 2100 konsesjonseiningar. Føretaket har fått innvilga ein midlertidig konsesjon for utrangering av purker ut 2024 for å kunne tilpasse seg det nye regelverket. Det vart søkt om varig utvida konsesjon, hovudsakleg grunna økonomi med tanke på ledig produksjonskapasitet. Regelverket gjev ikkje rom for å innvilge konsesjon i slike høve. Søknaden vart derfor avslått. Avslaget vart påklaga. Landbruksdirektoratet var einig i Statsforvaltaren sin konkrete bruk av regelverket, og i konklusjonen som vart sett. Landbruksdirektoratet vurderte at konklusjonen til Statsforvaltaren er i samsvar med gjeldande forvaltningspraksis, og stadfesta vedtaket om avslag.

Kontaktperson: Linda Nyvoll Antonsen

 

Driftsbygninger på fradelt tomt – forholdet til § 12 i jordloven

Vi er kjent med at en del kommuner behandler søknader om fradeling av tomt til ulike driftsbygninger med jevne mellomrom. Det er særlig innenfor de kraftfôrkrevende produksjonene av svin og fjørfe vi ser dette, men det kan også være aktuelt for andre produksjoner. I noen grad har dette vært akseptert i Trøndelag. Nå ser vi imidlertid at driftsbygningene øker i omfang, og det søkes om fradeling av stadig større tomter. Vi mener det er grunn til å se nærmere på om praksisen med å tillate fradeling av tomter er forenlig med bestemmelsene i jordloven, og da særlig bestemmelsen om deling i § 12. Dette må også sees i lys av de relativt nye retningslinjene i rundskrivet om jordloven, nærmere bestemt M-2/2021. Her er det presisert at fradeling av tomter til kraftfôrkrevende produksjoner som hovedregel ikke anses som tjenlig bruk.

Vi mener det er uheldig og lite i tråd med hensynet til tjenlig bruksstruktur og vern av arealressursen at den mest lønnsomme delen av jordbruksproduksjonen fradeles og drives uavhengig av den øvrige landbrukseiendommen. Dersom man skal akseptere slik fradeling av hensyn til finansiering og de kravene bankene stiller til pantegrunnlag, vil vi kunne få et landbruk med et fragmentert ressursgrunnlag hvor deler av jordbruksproduksjonen drives uten tilknytning til de øvrige landbruksressursene.

På denne bakgrunnen omgjorde vi Trondheim kommune sitt vedtak om å tillate fradeling av 9 dekar fulldyrket jord for etablering av kyllingproduksjon i februar i 2023. Dette vedtaket er nylig stadfestet av Landbruksdirektoratet, og kan fås ved å kontakte undertegnede.

Kontaktperson: Trine Gevingås

 

Obligatorisk kartfesting av skogbrukstiltak i ØKS fra 15. mai

Landbruksdirektoratet har sendt ut brev om at det blir innført obligatorisk kartfesting av skogkulturtiltak i ØKS fra 15. mai 2024. Det ble først kunngjort at plikten også gjelder for veivedlikehold, men det ble omgjort etter innspill fra flere hold. Plikten gjelder ikke skogeier, men kommunen. Det betyr at hvis skogeier ikke kartfester i søknaden, må kommunen kartfeste tiltaket før saken sendes til utbetaling. Les mer på nettsida til Statsforvalteren i Oslo og Viken: Obligatorisk digital kartfesting av skogbrukstiltak | Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Kontaktpersoner: Gaute Arnekleiv, Elisabeth Heggelund og Johanna Sætherø Steen

 

Tilskudd til miljøtiltak i skog 2024

Den sentrale rammen for Tilskudd til miljøtiltak i skog for 2024 er på 5 mill. kroner.

Det er ikke gjort endringer i selve innrammingen av ordningen for 2024. Det er heller ikke i 2024 noen søknadsfrist på ordningen. Søknader kan behandles, godkjennes og bevilges fortløpende. Utfyllende informasjon ligger på Landbruksdirektoratets hjemmeside.

Kontaktperson: Trond Rian

 

Informasjon fra andre: NIBIO inviterer til skogkonferanse på Ås

NIBIO inviterer til skogkonferanse på Ås den 27. og 28. mai. Målet med konferansen er å formidle resultater fra aktuell skogforskning med skognæringa og forvaltninga. Årets konferanse har tre tema: naturskog, framtidas skogbruk (produksjon, skader og risiko) og lukka hogst.

Les mer om programmet i invitasjonen.

Påmeldingsfrist: 13. mai på Formidlingskonferanse FoU Skog (pameldingssystem.no)

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.