Søknad om tiltak i sjø – utfylling med sprengstein – Strand havn - Osen kommune

Høyringsfrist:
15. mars 2024
Lokalisering av tiltaksområdet er avmerket med rød strek.

Statsforvalteren i Trøndelag har mottatt søknad fra Osen kommune om utfylling i sjø på eiendom gb.nr. 14/83 i Strand havn, Osen.

Publisert 13.02.2024

Informasjon om saken
Osen kommune ønsker å tilrettelegge for næringsutvikling på Strand. Det er søkt om tillatelse etter forurensingsloven for utfylling i sjø for utvidelse av industriområde. Området fremstår som et urørt sjøområde. Omsøkt tiltak omfatter en fylling med ca. 15.000 m3 sprengstein opp til kote +3.2, som favner et areal på ca. 4.600 m2.

Sprengstein hentes lokalt fra tilliggende landareal og de ligger mellomlagret allerede. Utfyllingen skal skje fra land vha. lastebil og gravemaskin, og det er ønske om å starte opp så snart som mulig.

Miljøtekniske grunnundersøkelser av sedimentene på sør-vestsiden av Strand havn ble utført høsten 2023. Sedimentene er analysert for tungmetall og de organiske forbindelsene PAH, PCB og TBT i tillegg til totalt organisk karbon (TOC) og kornfordeling. Alle analyseresultatene viste tilstandsklasse 1 for samtlige komponenter (jf. Miljødirektoratet sin veileder M608/2016 – revidert 30.10.2020).

Strand havn har status som fiskerihavn, og sjøarealene er regulert til trafikkområde i sjø. Store deler av planområdet brukes i dag til industri og næring. Området i vest brukes for det meste til fiskerirelatert næringsvirksomhet (jf. reguleringsplan Stand Havn med planbestemmelser datert 11.06.2018, revidert 11.11.2018) (PlanID:1633201702).

Aqua Kompetanse AS gjennomført fugletaksering i Strand havn våren 2019 på oppdrag fra Osen kommune. Dette var en del av en helhetlig konsekvensutredning tilknyttet naturmangfold. Området har ikke tidligere blitt kartlagt for fugleliv, og en ønsket å kartlegge trekkfugl, hekkende fugl og næringssøkende fugl som benytter havneområdet, før utfylling ble igangsatt. I dag grenser moloen på sørsiden av havna mot ett svært viktig bløtbunnsområde, som utgjør et betydningsfullt næringsgrunnlag for flere fuglearter, spesielt vadere og sjøfugl. Dette bløtbunnsområdet er en av flere naturtyper som har fått redusert sin utbredelse på grunn av menneskelige inngrep (Miljødirektoratet, 2018). Det ble artsbestemt og registrert antall fugl fra Sandviksberget i nord til bløtbunnsområdet sør for Strand havn. Resultatene fra takseringen er gjengitt i rapporten «Taksering av fugleliv ved Stand havn, Osen kommune», rapport P525.062019) (datert juni 2019).

Konsulenten har i etterkant gjennomført en vurdering av verdi, påvirkning og konsekvens ved gjennomføring av prosjektet (jf. rapport 204-8-18K «Konsekvensutredning for naturmangfold ved utvikling av Strand Havn i Osen kommune», datert 10.09.2019). Konsulenten har vurdert områder med verdifulle naturtyper; funksjonsområde fugl, bløtbunnsområde, tareskog, og kamskjellforekomst. Ved gjennomføring av tiltaket (alternativ 1) vil samlet vurdering for alle delområder gi noe miljøskade, mot ingen miljøskade ved å ikke gjennomføre tiltaket (alternativ 0). Ifølge konsulenten vil et viktig skadereduserende tiltak vil være å unngå aktiviteter som skapet støy i hekkeperioden og ved vår og høsttrekk.

Vi ber om at eventuelle merknader til søknaden oversendes Statsforvalteren i Trøndelag, Postboks 2600, 7734 Steinkjer eller til sftlpost@statsforvalteren.no innen 15.03.2024.