Forurensning

Oppdatert 05.01.2024

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for en lang rekke virksomheter og tiltak, og kan gi tillatelse til aktiviteter som kan medføre forurensning. Ansvarsområdene våre omfatter blant annet helse- og miljøfarlige kjemikalier, avfall og gjenvinning, luftforurensning og støy samt forurensning av vann og grunn.

Dette er noen av Statsforvalterens oppgaver etter forurensningsloven:

  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter trenger ikke egen tillatelse fra Statsforvalteren, men skal følge gjeldende forskrifter. Dette gjelder blant annet for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponier, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplasser og behandling av avløpsslam.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettsteder.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at virksomheter oppfyller leveringsplikten for farlig avfall og andre generelle plikter i forurensings- og avfallsforskriftene
  • følge opp områder med forurenset grunn og nedlagte kommunale deponier.
  • veilede og føre tilsyn med kommunene på områder der kommunen er forurensningsmyndighet.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 11.05.2020

Etablering av sandstrand krever løyve

Skal du legge ut sand for å vedlikehalde eller lage ei ny sandstrand må du søke om løyve både frå Fylkesmannen og frå kommunen.


Publisert 29.04.2020

Søknad om endra utsleppsløyve for Florø lufthamn

Avinor AS søkjer om løyve til auka utslepp av flyavisingskjemikalie frå Florø lufthamn. Dei søkjer om å auke ramma frå 1000 liter 100 % glykol til 3000 liter.


Publisert 23.04.2020

Miljøtilsyn 2019

Fylkesmannen gjennomførte over 100 tilsyn på forureiningsområdet i fjor.


Publisert 27.03.2020

Kunngjering - Løyve til tiltak på Slettebakken deponi

Bergen kommune har 13. mars 2020 fått løyve etter forureiningslova til etablering av avskjærande grøft og uttak av avfallsmassar for pilotforsøk på Slettebakken deponi i Bergen. 


Publisert 28.02.2020

Avslag på søknad om utfylling ved Nygårdstangen i Kinn kommune

Tidlegare Vågsøy kommune sette i gong utfylling i sjø ved Nygårdstangen i Deknepollen utanfor Måløy. Fylkesmannen varslar pålegg om opplysningar og undersøkingar med heimel i forureiningslova.


Publisert 20.01.2020

Overflatebehandlingsbransjen er blitt flinkare til å halde miljøkrava

Verksemder som driv med kjemisk og elektrolytisk overflatebehandling og varmforsinking har færre brot på regelverket i 2019 enn ved tilsvarande kontrollar i 2013.


Publisert 18.10.2019

Invitasjon til nettkurs om fagsystemet Grunnforurensning

Fylkesmannen oppfordrar alle kommunane i Hordaland og Sogn og Fjordane til å ta kurs i Grunnforurensning. Kurset er gratis og tilgjengeleg for alle.


Publisert 20.08.2019

Søknad om løyve til utslepp av prosessavløpsvatn frå produksjon av sløgd laks

Hardanger Fiskeforedling AS søkjer om løyve til utslepp av prosessavløpsvatn ved produksjon av fersk sløgd laks på Båtavika 30 i Kvam kommune. Frist for uttale er 24. september 2019.


Publisert 01.07.2019

Tilsyn avdekka manglar ved tanklagring

Åtte fylkesmannsembete og Miljødirektoratet utførte til saman 52 kontrollar i årets tanklagringsaksjon. Av desse vart 11 gjennomført i Hordaland og Sogn og Fjordane.


Publisert 06.06.2019

Pukkverk kan bli betre på skriftlege rutinar

I mai og juni 2018 gjennomførte Fylkesmannen tilsyn med 15 pukkverk i Hordaland og to i Sogn og Fjordane. Både mobile/midlertidige og stasjonære pukkverk vart kontrollerte.