Økologisk landbruk

Oppdatert 20.12.2023

I økologisk produksjon blir det stilt ekstra krav til miljøhensyn og dyrevelferd. Økologisk landbruk kan bidra til å gjøre norsk landbruk mer miljøvennlig og bærekraftig, fordi erfaringer fra økologiske driftsformer blir overført til det konvensjonelle jordbruket.

I økologisk landbruk er målet å bruke de lokale og fornybare ressursene på hvert enkelt gårdsbruk og å bevare og forvalte det biologiske mangfoldet og kulturlandskapet. Det blir for eksempel ikke brukt kunstgjødsel eller kjemisk-syntetiske sprøytemiddel, og regelverket avgrenser hvor mange dyr som kan holdes på et bestemt areal. Økologisk landbruk bidrar dessuten til økt matmangfold og at forbrukerne får tilgang til produkter de ønsker. Debio godkjenner og fører kontroll med den økologiske landbruksproduksjonen. 

Statsforvalterens oppgaver

Statsforvalteren har som oppdrag å videreutvikle økologisk jordbruk som en del av landbruket i fylket. Oppdraget er forankret i Nasjonal strategi for økologisk landbruk. Strategien har som mål å stimulere til økologisk produksjon som er etterspurt i markedet.

Fra 2020 har fylkeskommunen overtatt ansvar for å støtte utviklingen av økologisk landbruk gjennom forvaltning av tilskudd til regionale tilretteleggingstiltak. Dette er midler som kan tildeles kommuner, organisasjoner, forsknings- og utviklingsinstitusjoner registrert i Enhetsregisteret. Foretak registrert i Enhetsregisteret kan også søke dersom tiltaket har som formål å fremme fellesgoder knyttet til næringsutvikling.

Vis mer

Fylkesmannen i Nordland arbeider for å øke produksjon og forbruk av økologisk mat i fylket.

Mål og strategier for fylkesmannens arbeid med økologisk mat er beskrevet i Økomat - så klart! Strategisk plan for økologisk landbruk i Nordland 2010-2015.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 18.03.2016

Økomat i Nordland

Målet for prosjektet Økomat i Nordland er økt produksjon og forbruk av økologisk mat i fylket. Nå er arbeidet i gang med å legge til rette for servering av økologisk mat på alle videregående skoler i Nordland.


Publisert 18.09.2015

Nordnorsk økomatpris 2015 går til Kjerringøy gård i Bodø

Prisen er på kr 50 000,- og overrekkes 18. september under Det nordnorske måltid på SMAK nordnorsk matfestival i Tromsø.


Publisert 18.09.2015

Server mer økologisk mat i offentlige kantiner! Studietur for storkjøkken 9.-11. november

Meld deg på studietur til København innen 9. oktober.


Publisert 14.09.2015

Nordnorsk økomatpris 2015 overrekkes på SMAK i Tromsø

Landbruksdirektøren i Troms, Berit Nergård Nyre overrekker Nordnorsk økomatpris 2015 under SMAK nordnorsk matfestival, 18. september.


Publisert 11.08.2015

TINE viderefører økomelk-satsingen i Nord-Norge

Gjennom et nytt oppfølgingsprosjekt for årene 2015-2016 skal TINE jobbe for å øke salget av økologisk melk, både i dagligvarehandelen og storhusholdningsmarkedet.


Publisert 12.06.2015

Dønna kommune har fått bronse for sin satsning på økologisk mat

Dønnamannen kantine på Dønna barne- og ungdomsskole og kjøkkenet på Dønna omsorgssenter markerte tirsdag 9. juni at de har nådd sine mål om å øke forbruket av økologisk mat. Tildelingen av Debios serveringsmerke viser at det brukes mellom 15 og 50% økologisk mat på de to kjøkkenene.


Publisert 26.05.2015

Velkommen til økologisk frokost!

Onsdag 10. juni inviterer Debio til gratis økologisk frokost med økogründer Jon-Frede Engdahl, på Grand hotel i Bodø.


Publisert 27.04.2015

Hva er vinneroppskriften?

Tove og Knut Åland på Aalan gård i Vestvågøy var de første vinnerne av Nordnorsk økomatpris. Les om dem og drifta på gården i denne artikkelen.


Publisert 27.04.2015

Nordnorsk økomatpris 2015

Frist for å komme med forslag til vinner av årets pris er 1. juli 2015


Publisert 26.03.2015

Studietur til Østerrike, Sveits og Tyskland

Har du lurt på om reiseliv eller lokal matproduksjon med utgangspunkt i gården din kan være noe for deg? Da skal du se nærmere på dette programmet for studietur til Østerrike, Sveits og Tyskland som går av stabelen 31.august - 4.september. Bli med å treffe noen av de ypperste leverandørene på reiseliv, mat og kultur i Bodensee-regionen og la deg inspirere!