Fagfornyelsen – hva skjer i Trøndelag

Læreplanen vår fornyes; overordnet del ble fastsatt i 2017 – og snart vedtas også læreplanene i fag.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 25.10.2019

Mange skoleeiere og skoler har jobbet godt med å berede grunnen, og forberede for implementering av ny læreplan. Ansvaret for implementeringen ligger hos skoleeiere og skoleledelse, men arbeidet støttes av flere, blant annet nasjonale og regionale myndigheter – samt universitet og høyskoler (UH)


Utdanningsdirektoratet har blant annet utviklet ny læreplanvisning, og også jevnlig oppdatert hjemmesiden sin med ressurser som kan brukes i arbeidet med å skape forståelse omkring viktige endringer i læreplanverket. De har også fått bistand fra Høgskolen i Innlandet, som har utviklet en kompetansepakke som man kan bruke lokalt på skolene. Den gir både faglig støtte og prosess-støtte for lærere og ledere. Denne kompetansepakken kan brukes med støtte fra utviklingspartnere man har samarbeid med gjennom den desentraliserte kompetanseutviklingen (DEKOM).


Opprettelse av et fagfornyelseskorps
Fylkesmannen, i samarbeid med lokal UH, skal også støtte skoleeiere i arbeidet med fagfornyelsen. Hva som er den beste måten å støtte på, vil nok variere fra kompetansenettverk til kompetansenettverk. Vi tror det er utviklet nok nettressurser til bruk i forberedelses- og iverksettingsarbeidet. Vi tror derfor ikke svaret er flere konferanser. Vi tror at det største behovet er knyttet til å drive et implementeringsarbeid lokalt. Mange kompetansenettverk klarer dette utmerket alene, mens andre kan ha behov for noe støtte. En slik støtte er det vi ønsker å legge til rette for ved å ha et «korps» av medarbeidere ved Nord universitet, NTNU, Skrivesenteret og Matematikksenteret. En skisse med forslag til et slikt konsept ble utsendt til alle kompetansenettverk i fylket før sommerferien (se vedlegg)

Hva ønsker sektor selv?
På Trøndelagskonferansen ble tankene om et fagfornyelseskorps lagt fram, og vi ba om innspill på en del spørsmål slik at vi kan tilpasse konseptet best mulig – samt avstemme det mot DEKOM og den kapasiteten vi har. Det kom mange spørsmål, og mange innspill. Vi vil prøve å møte de behovene innspillene skisserte – og vil så snart som mulig gå ut til alle kompetansenettverk med en beskrivelse av hvilken støtte fagfornyelseskorpset kan gi skoleeierne i Trøndelag. Dersom du vil se nærmere på program og innhold på Trøndelagskonferansen 2019, finner du mer stoff her: https://www.trondelagskonferansen.no/

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.