Høring av forskrift om regionale miljøkrav i jordbruket i Oslo og Viken, for virkeområder i Buskerud og på Hadeland

Høyringsfrist:
19. januar 2024 23:59
Kartbilde som viser hvilke områder som er foreslått med regionale miljøkrav i Buskerud og Hadeland. Mørk grønn er miljøkravsone 2. Lys grønn er miljøkravsone 1. Områder i grått er ikke foreslått inn i virkeområdet.
Kart over virkeområder for Buskerud og Hadeland. Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Forskriften skal bidra til å styrke den innsatsen landbruket allerede gjør for å begrense avrenning og erosjon fra jordbruksarealer, slik at jorda holder seg på jordet.

Publisert 30.11.2023

Forskrift om regionale miljøkrav for jordbruket i Oslo og Viken (Oslo, Akershus, Østfold og Buskerud fra 2024), samt Gran kommune i Innlandet, for virkeområder i Buskerud og Hadelandskommunene, er nå på høring.

Utfyllende informasjon om både krav, virkeområder og konsekvenser av kravene, kan du lese i konsekvensvurderingen.

Nedenfor finner du et lite utdrag fra høringsbrevet. Høringsbrevet kan du laste ned og lese her.

Virkeområdene

Forskriften gjelder for områder med jordbrukspåvirka nedbørfelt som har avrenning til sårbare vannforekomster under marin grense, og tilsvarende områder over marin grense i Hadelandskommunene. Dette inkluderer Jevnaker og Lunner i Viken fylke, og Gran kommune i Innlandet fylke.

Du finner zoombart kart over forslag til virkeområder her: Høring av regionale miljøkrav for Buskerud 2023 – Virkeområder (arcgis.com). Vi har også lagt ved et PDF-kart til denne høringen. Merk at arealer i Gran kommune ikke er inkludert på det zoombare kartet. Dette vil bli oppdatert i løpet av høringsperioden.

Miljøkravene

Kravene slik de er innført i Oslo, Akershus og Østfold, og nå foreslått for Buskerud og Hadelandskommunene, er basert på prinsippet om relativt lik byrdefordeling.

Har du innspill til forskriften?

Innspill til endring av virkeområdene bør underbygges med konkrete overvåkningsdata eller tilsvarende, som støtter opp under dette forslaget, eller spesifikke brukerinteresser som ikke er (tilstrekkelig) hensyntatt i et aktuelt nedbørfelt.

Innspill til endring av kravene, forslag til nye krav, eller fjerning av krav som per nå er foreslått innført bør begrunnes, og gjerne med konkrete data som kan underbygge innspillet.

Høringsfrist

Høringsfristen er 19. januar 2024. Innspill sendes på e-post til vårt postmottak sfovpost@statsforvalteren.no. Merk høringsuttalelsen med «Høringsuttalelse sak 2021/24848»