Må vurdere planen for Aasgarden på nytt

Illustrasjonsbilde av mulig utbyggingsprosjekt
Illustrasjonsbilde av mulig utbyggingsprosjekt Foto: Norske Fjellhytter / Norske Fjellhytter.

Øystre Slidre kommune regulerte et fortettingsprosjekt på Beitostølen. Innenfor planen for «Aasgarden» ønsker kommunen ca. 120-150 nye fritidsboliger. Statsforvalteren mener at kommunen ikke har gjort et godt nok arbeid med planen.

Publisert 22.02.2024

16 klager

Planen har skapt mye engasjement blant annet fordi kommunen åpner for omfattende fortetting før ny kommuneplan og fortettingsstrategi er vedtatt. Utbyggingen legger opp til 10 tomannshytter og 11 leilighetsbygg på inntil 5 etasjer. Det kom inn mange merknader under planprosessen og hele 16 klager på kommunens vedtak.

Mangelfulle utredninger

Statsforvalteren har kommet til at planarbeidet har mangler. Vesentlige forhold er ikke tilstrekkelig utredet og vurdert av kommunen. Det er i liten grad vurdert hvordan utbyggingen ivaretar bygningsmiljøet og kvaliteter for både naboer og brukerne av de nye blokkene. Trafikkvurderingene er også mangelfulle. Dette må utredes nærmere, idet såpass mange leiligheter har atkomsten gjennom eksisterende hyttefelt.

Medvirkning

Statsforvalteren har også funnet at medvirkning ikke er godt nok ivaretatt. Kommunen har lagt inn en ny avkjørsel etter saken var på høring. En slik endring betinger ny høring, hvor bl.a. fylkeskommunen (eier av fylkesveien) må få uttale seg. Barn og unge har ikke blitt involvert i tilstrekkelig grad. Dette kan ha fått betydning for forhold som utearealer og trygg ferdsel.

Ugyldig vedtak

Feilene etterlater tvil om vesentlige forhold i reguleringen og kommunens vedtak er derfor ugyldig. Reguleringsplanen må derfor oppheves. Nå må kommunen bearbeide planforslaget, før saken kan tas opp til ny behandling.

 

Vår klageavgjørelse ligger vedlagt i rubrikken til høyre.