Statsforvalteren avslår dispensasjon fra høydekrav

Illustrasjonsbilde paragraf
Illustrasjonsbilde Foto: Pixabay / Pixabay.

Gran kommune har godkjent en fritidsbolig på Lygna. I saken har de gitt dispensasjon fra reguleringsplanens bestemmelse om maksimal høyde. Statsforvalteren har nå gjort om vedtaket og gitt avslag.

Publisert 14.12.2023

Nabo klaget

Nabo til fritidsboligen har klaget på vedtaket og mener den blir for høy. Planen tillater 6,5 meter, mens fritidsboligen blir på 7,3 meter. Problemet er ikke høyden på bygget i seg selv, men den totale høyden, inkludert oppfylling av byggetomta.

Lovens vilkår er ikke oppfylt

Reguleringsplanen bestemmer lovlig maksimal høyde over opprinnelig terreng. Hvis man skal fravike dette, kan man ikke sette planen vesentlig til side. I tillegg må det være klart større fordeler med å øke høyden.

Vi har vurdert høyden i sammenheng med reguleringsplanens bestemmelser om å tilpasse fritidsboligene til terrenget. Avslaget vårt begrunnes med at tiltaket, med relativt omfattende oppfyllinger, vil gå vesentlig ut over kravene i reguleringsplanen.

Statsforvalteren ser ikke relevante fordeler med å bygge såpass høyt. Kommunen har kun pekt på generelle fordeler, som egentlig ikke begrunner hvorfor en slik høyde er gunstig. Vi ser derimot flere ulemper med tiltaket, blant annet at terrenget endres mer enn nødvendig og at fritidsboligen vil ruve i terrenget.