Nei til padeltennisbygning i Lillehammer

Bilde: Pixabay

Statsforvalteren har slått fast Lillehammer kommunes avslag på søknad dispensasjon til padeltennisbygning i Korgvegen 37.

Publisert 07.07.2023

I fjor ble det søkt om å føre opp bygning i Korgvegen 37 for å sørve padeltennis – en av verdens raskest voksende idretter. Fordi bygningen ville komme i konflikt med flere av bestemmelsene i gjeldende reguleringsplan, måtte det søkes om dispensasjon fra planen. 

Ingen har krav på dispensasjon

For at kommunen skal kunne innvilge dispensasjon, må to vilkår være oppfylt. Det ene er at dispensasjonen ikke må føre til vesentlig tilsidesettelse av hensynene bak blant annet bestemmelsens det søkes dispensajon fra. Det andre er at fordelene ved dispensasjonen må være klart større enn ulempene. Vilkårene går frem av plan- og bygningsloven § 19-2.

Selv om vilkårene er oppfylt, er det opp til kommunens skjønn om dispensasjon skal gis. Dermed har ingen krav på dispensasjon. Det var på bakgrunn av en slik skjønnsmessig vurdering at kommunen sa nei til padeltennisbygningen.

Holdbar, men knapp begrunnelse

I den skjønnsmessige vurderingen har kommunen stort spillerom med hensyn til om dispensasjon skal gis eller ikke. Ved Statsforvalterens overprøving av skjønnsutøvelsen er Statsforvalteren forpliktet til å legge stor vekt på det kommunale selvstyret. Det vil si at Statsforvalteren er tilbakeholden med å sette til side kommunens skjønn med mindre skjønnet er usaklig, sterkt urimelig eller fører til diskriminering.

Kommunen la i dette tilfellet betydelig vekt på at gjeldende reguleringsplan er ny, noe som er et saklig og i dette tilfellet tungtveiende hensyn. Selv om kommunen med fordel kunne utdypet sin begrunnelse, konkluderte Statsforvalteren med at begrunnelsen er god nok.

Statsforvalterens klageavgjørelse kan du lese her.