Statsforvalteren har godkjent omforming av Esso-tomten

WIR Arkitekter AS

I klageavgjørelse 20. juni 2023 stadfestet Statsforvalteren vedtaket til Stange kommune om detaljregulering av Esso-tomten på Ottestad.

Publisert 20.06.2023

Reguleringsplanen som Statsforvalteren nå har godkjent, innebærer omregulering fra industri- til boligformål av den såkalte Esso-tomten mellom Sandvikavegen og jernbanelinjen på Ottestad. Planen åpner for etablering av ca. 100 leiligheter i blokkbebyggelse med 4-6 etasjer.

 

Misfornøyde naboer

Utbyggingen som reguleringsplanen legger til rette for, vil være til ulempe for noen beboere i nærheten. Særlig på grunn av etasjehøyden, vil bebyggelsen påvirke sol- og utsiktsforhold på noen av nabotomtene. Berørte beboere pekte også på at blokkbebyggelse ikke hører hjemme i området.

 

Oppfølging av overordnet planverk

Det er ulike reguleringsnivåer etter hvilken detaljeringsgrad arealplanen skal ha. På toppen har vi kommuneplan og kommunedelplan, deretter har vi to typer reguleringsplaner; områderegulering og detaljregulering, hvorav sistnevnte er mest finmasket.

 

Detaljregulering brukes for å følge opp kommuneplanens arealdel og eventuelle krav fastsatt i områderegulering. Detaljreguleringsplanen for Esso-tomten følger opp gjeldende kommuneplan for Stange kommune og kommunedelplan for Ottestad.

 

Motstridende interesser

Blokkbebyggelse med inntil seks etasjer vil avvike fra omkrinkliggende bebyggelse og bære med seg ulemper for noen beboere i nærheten. Samtidig er det ventet stor befolkningsvekst i Ottestad de kommende årene, noe som gjør det nødvendig med arealeffektiv bosetting.

 

Kommuner har vide rammer for å bestemme arealbruken. Statsforvalteren skal som klageinstans først og fremst påse at det ikke knytter seg urimelighet eller vilkårlighet til de faglige vurderinger som er foretatt. Vår vurdering er at kommunen har gjort en forsvarlig avveining av de motstridende interessene i saken, og at resultatet samlet sett ikke er urimelig. I praksis må altså grunneiere, beboere og andre rettighetshavere – til en viss grad – måtte tåle ulemper som følge av at et område blir regulert til et annet formål enn tidligere.

 

Statsforvalterens klageavgjørelse kan du lese her.