Signalkreps påvist i Østersjøen i Åmot kommune

Signalkreps fanget i Østersjøen. Foto: Jørn Grønbekk

Mattilsynet kan nå bekrefte funn av krepsepest på signalkreps fanget i Østersjøen i Åmot kommune. Det er derfor svært viktig å desinfisere alt utstyr og båter som er brukt i Østersjøen for å unngå spredning til andre vann eller vassdrag.

Publisert 28.04.2023

Statsforvalteren fikk via Statens naturoppsyn mottatt melding om observasjon av krepsearten signalkreps i Østersjøen i Åmot kommune. Ytterligere fem signalkreps ble fanget med teiner og videresendt til Veterinærintituttet for analyse. To av de fem signalkrepsene fikk påvist sykdommen krepsepest.

Mattilsynets nyhetssak om påvist krepsepest i Østersjøen i Åmot kommune.

Signalkreps

Signalkrepsen er til forveksling nokså lik edelkrepsen, som er vår naturlige ferskvannskreps. Signalkreps er en fremmed og sterkt uønsket art i norsk fauna. Signalkrepsen hører naturlig hjemme i Nord-Amerika, men ble introdusert til Sverige på slutten av 1960-tallet. Den ble oppdaget første gang i Norge i 2006. Signalkreps er bærer av soppsykdommen krepsepest, som er den største trusselen mot våre bestander av edelkreps. Krepsepest har utryddet edelkrepsen fra flere store vassdrag. Bla gikk den tidligere store bestanden av edelkreps Glomma fra Braskereidfoss og nedover tapt på grunn av denne sykdommen.

Krepsepest

Alle signalkreps i Sverige og Norge som har vært undersøkt for smitte av krepsepest har vist seg å være bærer av sykdommen. Det er derfor all grunn til å anta at også signalkrepsen i Østersjøen er bærer av krepsepest. Krepsepest er svært smittsomt. Det innebærer derfor at det må utvises svært stor forsiktighet for ikke å få med smitten over i nye vassdrag hvor den kan smitte bestander av edelkreps. Det betyr at fiskeredskaper, båter og annet utstyr som har vært i kontakt med vannet ikke må brukes i nytt vassdrag før det er forsvarlig desinfisert.

I områder med påvist smitte av krepsepest har Mattilsynet innført egne forskrifter for å forebygge spredning av krepsepest. Mattilsynet jobber nå med å vurdere utvidelse av den eksisterende soneforskriften.

Signalkrepsen i Østersjøen må være innført ved at det er satt ut kreps i vannet. All utsetting av kreps, og forøvrig også alle andre ferskvannsorganismer, er forbudt uten tillatelse. Konsekvensene av slike utsettinger kan være svært store. Håpet om en gang å kunne reetablere edelkreps i Glomma synes nå lite realistisk i og med det etter all sannsynlighet vil være permanent smitte av krepsepest på signalkrepsbestanden i Østersjøen.

Hva gjør du hvis du oppdager signalkreps?

Mattilsynet ber publikum om å ta kontakt umiddelbart ved funn av signalkreps i Østersjøen eller andre steder på tlf. 22 40 00 00. Dette for at Mattilsynet skal kunne komme og ta prøver for å undersøke krepsepestsmitte. De ber om at krepsen oppbevares i teine med avstengt åpning, bur, perforert bøtte eller lignende i vannet der den er fanget fram til neste arbeidsdag, slik at Mattilsynet kan hente den levende for prøvetaking. Av dyrevelferdsmessige årsaker vil det derfor være en fordel om redskap sjekkes torsdag fremfor fredag. Krepsen må under ingen omstendigheter settes for oppbevaring i andre vann! Vann eller annet som har vært i kontakt med krepsen må heller ikke komme i kontakt med andre vann eller vassdrag. Ta gjerne bilde av krepsen sett ovenfra som kan sendes Mattilsynet slik at krepsen kan artsbestemmes ut fra bilde.

Kart som viser Østersjøen

Kart som viser Østersjøen.