Lite økologisk grovfôr grunnet tørke?

Har du for lite grovfôr eller kan avse noen rundballer? Foto: Eli Serigstad

Debio, kontrollorganet for økologisk landbruk, har kommet med informasjon om hva du som har økologisk godkjent produksjon kan gjøre. Har du bra avling og kan avse rundballer - meld inn!

Publisert 26.06.2023

Det er krav i økologiregelverket om økologisk fôr, andel grovfôr i fôrrasjonen og bruk av beite. Regelverket åpner likevel for unntak i spesielle situasjoner, og det er mulig å søke om tillatelse til unntak dersom det er dokumentert behov som følge av ekstraordinære værforhold som tørke.

Det er viktig at unntak begrunnes og dokumenteres godt. Debio vil følge opp dokumentasjonen når de er på tilsyn. Dette omfatter blant annet dokumentasjon på redusert avling, og at det er undersøkt mulighet for tilgang på økologisk fôr i andre deler av landet. Både produksjoner og produkter beholder økologisk status når unntak benyttes etter tillatelse.

Har du planer om å benytte deg unntaksregelen må det søkes om enkelttillatelser ved bruk av følgende skjema

Det er mulighet for å søke om tillatelse til følgende unntak fra kravene i økologiregelverket:

  • Bruke mer økologisk kraftfôr, og redusert prosentandel grovfôr i rasjonen. Det er mulighet for å kjøpe et mer fiberrikt økologisk kraftfôr fra Felleskjøpet for å kunne redusere bruk av grovfôr
  • Ta i bruk ikke-økologisk innmarksbeite/areal som f.eks. ikke er i drift, og som i de siste tre år ikke har vært behandlet med plantevernmidler/gjødsel som ikke er tillatt å bruke i økologisk produksjon
  • La dyra ha kortere tilgang til beite i løpet av dagen for å spare arealer som er planlagt å slå som vinterfôr. Dyra bør likevel ha daglig tilgang til utearealer
  • Benytte større andel karensfôr/omleggingsfôr utover grensene definert i økologiregelverket
  • Bruk av ikke-økologisk grovfôr som en siste utvei

Innkjøp av grovfôr

Produsenter som kjøper inn fôr må forsikre seg om at det er økologisk med gydlig dokumentasjon. Mattilsynet anbefaler å benytte fôr fra Norge, og vi oppfordrer til å undersøke tilgang på økologisk grovfôr andre steder i landet.

Vurderer du å importere grovfôr må du hente inn dokumentasjon om økologisk godkjenning og oppfylle kravene som beskrevet her.

Vi anbefaler å gå sammen med flere for å redusere transportkostnadene for den enkelte. Du kan bruke Nettverk for øko-bønder i Rogaland for å finne øko-produsenter i Rogaland i samme situasjon.

Har du mer grovfôr enn du trenger?

Ta kontakt med lokal rådgivingsenhet for videreformidling!


Les hele oppslaget på Debio sin nettside.

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.