Vannprøvetakning i Hålandsvatnet

Prøvetaking i felt. Foto: Kristin Bringedal

Stavanger og Randaberg kommuner gjennomfører kartlegging av vannkvalitet som del av prosjektet Bedre vannkvaliteten i Hålandsvatnet. Til sammen 8 tilløp, samt utløpsbekken blir tatt prøve av. Resultatet skal brukes til å kartlegge problemområder og effekt av tiltak.  

Publisert 26.05.2023

I midten av april ble de første vannprøvene tatt. Prøvene skal tas to ganger pr. måned i det kommende året. Målingene kan gi verdifull informasjon om hvor mye og hva som tilføres innsjøen. Dataene kan etter hvert benyttes for å sette inn målrettede tiltak eller vise effekten av tiltak som blir gjennomført. Det analyseres for næringsstoff og total suspendert stoff.

Nitrogen og ulike typer fosfor er de mest interessante næringsstoffene. Disse er byggesteiner i alle levende celler og er helt nødvendig for plantevekst. Plantene har ulike mulighet til å ta opp og bruke de ulike stoffene. Dersom en innsjø mottar unaturlig høye konsentrasjoner av næringsstoff, særskilt over tid, kan dette føre til algeoppblomstring (planteplankton) slik vi har sett i Hålandsvatnet.

Målinger av total-fosfor og fosfat, samt total-nitrogen

Analysene for suspendert stoff måler innholdet av organisk og uorganisk partikler. Alt naturlig vann: både regn, overflatevann og grunnvann, vil inneholde en viss mengde partikler og næringsstoffer som gjenspeiler omgivelsene det har oppstått fra. Høye konsentrasjoner av suspendert stoff, der man forventer lave, indikerer gjerne at vannet er forurenset. Kilder til forurensning kan være spredte avløp eller næringsrik avrenning fra landbruk, veksthus og hager.

Turgåere kan observert enkelte sig og bekker dekket av et oransje belegg. Dette skyldes at berggrunnen i nedbørfeltet inneholder mye jern som utfelles i bekken. I tillegg kan man enkelte steder observere et slimaktig belegg som er vekst av jernbakterier. Dette er helt naturlig. Ser man mengder med soppaktig «fluffy» masse, kan dette være tilførsel av organisk forurensning. I slike tilfeller bør man melde ifra til kommunen.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.