Verneområder

Foto av myr
Oppdatert 20.12.2023

Den største trusselen mot naturmangfoldet i Norge er at leveområder for dyr og planter blir ødelagt og delt opp. Naturreservater, nasjonalparker og andre verneområder bidrar til å sikre naturverdier og bevare områder av internasjonal, nasjonal og regional verdi. Verneområder kan også opprettes for å ta vare på landskapets egenart og kulturminner.

Forvaltning av verneområdene

Ansvaret for å forvalte verneområdene er delt mellom sentrale og lokale myndigheter. Statsforvalteren er forvaltningsmyndighet i de fleste naturreservatene. Fra 2010 har kommuner med areal i nasjonalparker og større landskapsvernområder fått tilbud om å overta forvaltningsansvaret. Det er opprettet flere interkommunale verneområdestyrer. En statlig ansatt verneområdeforvalter er sekretær for styrene.

Forvaltningsmyndighetene skal først og fremst håndheve vernereglene og utarbeide forvaltnings- og skjøtselsplaner. De har også ansvar for informasjon og merking i verneområdene. Dette gjøres i samarbeid med Statens naturoppsyn (SNO).

Du kan ferdes i verneområdene

Allemannsretten gir deg mulighet til å ferdes fritt i verneområdene. All ferdsel må skje hensynsfullt, slik at dyr og planter ikke blir skadet eller forstyrret. I enkelte områder kan det være ferdselsforbud deler av året, som i hekke- og yngletida. Av hensyn til dyrelivet er det forbud mot å jakte i fuglefredningsområder og en del naturreservat, men i mange verneområder kan du jakte og fiske så sant du har gyldig jakt- og fiskekort. Du kan fritt plukke bær og sopp.

Det er et mål at motorisert ferdsel i verneområdene skal begrenses, både av hensyn til dyre- og plantelivet, faren for sporskader og for at man skal kunne oppleve naturen uten forstyrrende bråk. Du kan søke om å drive motorferdsel i et verneområde. Det er Statsforvalteren som behandler søknaden.

Regler for å fly droner i naturen

Hvis du skal fly drone i et naturområde, må du først sjekke om det finnes spesielle restriksjoner der du ønsker å fly. Selv om du ikke er i et område med restriksjoner, må du sørge for at droneflygingen ikke forstyrrer for eksempel fugle- eller dyreliv.

De generelle reglene for å fly droner, finner du på Luftfartstilsynets nettsider om droner og modellfly.

Hvilke andre regler som gjelder for å fly droner, avhenger av hvor du befinner deg. Hvis området ligger i et naturvernområde, må du undersøke hvilke regler som gjelder for akkurat dette området. Alle verneområder har sin egen verneforskrift som gir regler for området. Miljødirektoratets nettsider har en kartløsning som gjør det lett å finne ut om et område er vernet. I kartløsningen finner du også lenke til verneforskriftene som gjelder.

Som hovedregel er bruk av droner forbudt i nasjonalparkene og de store landskapsvernområdene. Dette er både av hensyn til dyrelivet, og av hensyn til friluftsliv og forstyrrelser.

Hvis du ønsker å fly drone i et verneområde hvor det er forbudt, må du først søke om tillatelse. Søknaden skal sendes til forvaltningsmyndigheten for verneområdet. Verneforskriften har informasjon om hvem som er forvaltningsmyndighet.

Vis mer


Publisert 04.05.2023

Kauserudtjernet naturreservat - forvaltningsplan og skjøtselsplan - høring

Forvaltningsplan og skjøtselsplan for Kauserudtjernet naturreservat - Vestre Toten, er nå på høring. Høringsfrist er 20. juni 2023.


Publisert 04.05.2023

Eriksrudtjernet naturreservat - forvaltningsplan og skjøtselsplan - høring

Forvaltningsplan for Eriksrudtjernet naturreservat, Vestre Toten - med vedlagte skjøtselsplan er på høring. Høringsfristen er 20. juni 2023.


Publisert 24.04.2023

Ny fuglerapport for Åkersvika

Da telleresultatene av våtmarksfugl ble summert opp for 2022, viste det seg at den klart mest tallrike arten var stokkand, etterfulgt av kortnebbgås, kanadagås, krikkand og gråmåke.

 


Publisert 14.04.2023

Vis hensyn til trekkfugl i Lågendeltaet og andre våtmarker

I den søndre delen av Lågendeltaet naturreservat er det ferdselsforbud i perioden 15. april – 14. mai. Her og i andre våtmarksområder er vi nå inne i en sårbar periode for trekkfugl. I denne saken får du oversikt over hvilke verneområder i Innlandet som krever spesielle hensyn.


Publisert 27.03.2023

Statsforvalteren starter arbeidet med «Bevaring av verdifull natur»

Statsforvalteren i Innlandet har fått i oppdrag fra Miljødirektoratet å starte prosessen med å verne verdifulle naturområder.


Publisert 23.02.2023

Tilråding om vern av 14 områder

I sidemenyen finner du alle høringsdokumenter, innkomne uttalelser til høringen, Statsforvalterens tilråding til Miljødirektoratet og alle verneforskrifter og vernekart som tilrås.


Publisert 03.02.2023

Anbefaler større naturreservat i Vassfaret

Statsforvalteren har sendt sin anbefaling om vern av skog i Vassfaret til Miljødirektoratet. En lang verneprosess har dermed kommet et skritt videre.


Publisert 02.02.2023

Entreprenør bøtelagt for ulovlig inngrep i naturreservat i Moelv

Det er ikke lov å kjøre eller gjøre inngrep i naturreservater. Et entreprenørfirma som brøt disse reglene da de jobbet ved et reservat i Moelv, får nå bot.


Publisert 16.01.2023

Hogst og stiforbedring i Furuberget

I vinter og månedene frem mot sommeren vil det skje en del skjøtselstiltak i Furuberget naturreservat i Hamar kommune.


Publisert 16.12.2022

Lønnsåsen naturreservat er opprettet

I dag 16. desember 2022 fikk Nord-Odal kommune sitt 6. verneområde.