Redningsaksjon for elvemusling i Orkdal

Denne uka gjennomføres rotenonbehandling for å redde elvemusling i Sikavassdraget, Orkdal. Behandlingen gjøres for å fjerne gjedde som er den største trusselen for muslingen.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 28.08.2018

Gjedde finnes ikke naturlig i Sikavassdraget, men er satt ut av mennesker. Gjedda truer elvemuslingen indirekte fordi den spiser opp ørreten, som er vert for muslingen. Uten ørret kan ikke muslingen leve.

Fylkesmannen i Trøndelag har et spesielt ansvar for elvemuslingen og den er også på Norsk rødliste for arter. Derfor igangsettes arbeidet med å fjerne gjedde i Sikavassdraget.
Elvemuslingen er en fantastisk vannrenser. Ett individ renser 50 liter vann i døgnet og trimmer også elvebunnen. Dette er en betydelig økosystemtjeneste som utføres av den lille muslingen.

Arbeidet for å fjerne gjedda ble initiert av lokale krefter, og etter to års planlegging gjennomføres nå en redningsaksjon for den eneste bestanden av den trua arten elvemusling som finnes i hele Orklavassdraget. Tiltaket er et samarbeidsprosjekt mellom Orkla vannområde, Orkdal kommune, og Fylkesmannen i Trøndelag. Veterinærinstituttet, NINA, TOFA og Orkla fellesforvaltning har viktige oppdragsfunksjoner i prosjektet. Miljødirektoratet har gitt tillatelse til tiltaket etter søknad fra Fylkesmannen i Trøndelag.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.