God effekt av NAV-veiledere i videregående skoler

Høsten 2015 ble det det igangsatt forsøk med NAV-veiledere ved Ole Vig videregående skole i Stjørdal. Etter det første skoleåret ble det gjort en lokal registrering for å få oversikt over  resultatene knyttet til prosjektet.

 
 

 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 09.05.2018

Totalt har 164 elever hatt kontakt med NAV-veilederne, og 71 av disse har fått oppfølging/ytelser fra NAV. Det vil si at et betydelig antall elever med utfordringer, som skolens elevtjeneste ikke har mulighet til selv til å bistå, har fått hjelp gjennom dette prosjektet.

Mange av disse elevene har utfordringer knyttet til økonomi. Økonomisk støtte, veiledning og hjelp til å skaffe jobb, har vært avgjørende for mange for å fullføre videregående skole.

Det er anslått at en voksen som ikke er i arbeid koster kommunen mellom 1-2 millioner pr. år i tapte inntekter og økte utgifter. Den samfunnsøkonomiske gevinsten med prosjektet kan med andre ord være svært stor.

NAV-veilderne ved Ole Vig videregående skole, anslår at minst 14 av de elevene som har henvendt seg, har blitt værende i skole eller arbeid. I tillegg har flere elever som har sluttet, blitt hentet tilbake til skole og arbeid som følge av prosjektet. NAV-veilederen har også vært viktige for mange som trenger arbeidspraksis. Veilederne har også gjort overgangen mellom skole og NAV-tjenester mer sømløs. Dette har gitt raskere og riktigere hjelp,  noe som forebygger at man havner utenfor arbeidslivet og skolen.

En av suksessfaktorene ved Ole Vig har vært at NAV-veilederen der har vært faste dager på skolen. Slik har veilederen vært lett tilgjengelig, og man har unngått at elevene har blitt en "stafett-pinne" mellom kontorer. En annen suksessfaktor er at skolen har lyktes med et godt samarbeid mellom elevtjeneste, skoleledelse og NAV-veiledere.

Prosjektet ved Ole Vig videregående skole har gitt mange erfaringer som kan være svært nyttig for andre videregående skoler med tanke på frafall fra skole og arbeidsliv. 

Nå får også elever ved Aglo videregående skole muligheten til å benytte seg av NAV-veiledere i skoletiden

            

   

                     

                 

                     

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner