Organisering av fylkesberedskapsrådet i Troms og Finnmark

Fylkesmannen i Troms og Fylkesmannen i Finnmark ble slått sammen til ett embete 1. januar 2019. Dermed er det også naturlig å se på organiseringen av fylkesberedskapsrådet. Vi har sendt ut forslag til ny organisering.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 07.06.2019

I dag er det ett fylkesberedskapsråd i Troms og ett i Finnmark. Det er til sammen ca. 52 medlemmer, inkludert representanter fra Fylkesmannen i Troms og Finnmark.

Fylkesmannen er opptatt av at fylkesberedskapsrådet må ha en organisering som gjør det til en god arena for gjensidig dialog, kompetansebygging og samarbeid mellom beredskapsaktører. Samtidig skal fylkesberedskapsrådet være et effektivt organ for å kunne håndtere hendelser.

Vi foreslår derfor følgende to trinns organisering av fylkesberedskapsrådet i Troms og Finnmark.

  1. Fylkesberedskapsrådet i Troms og fylkesberedskapsrådet i Finnmark slås sammen til et felles råd

Ved å slå sammen de to eksisterende rådene, mener vi at vi får merverdi i form av en større arena hvor vi kan dele kompetanse og kunnskap som grunnlag for videreutvikling av det samlede arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap i Troms og Finnmark. For Fylkesmannen betyr det at vi kan avholde ett stort fellesmøte i året, eventuelt flere om behovet skulle være der. Vi mener også at det er en fordel at de medlemmer som i dag sitter i begge rådene, får ett råd å forholde seg til. Denne organiseringen skal ikke være til hinder for de øvelsene som skal gjennomføres i fylkesberedskapsrådet.

  1. Ved hendelser hvor fylkesberedskapsrådet innkalles, innkalles det «gamle» fylkesberedskapsrådet i det fylket hvor hendelsen har skjedd

Skjer det en hendelse i Troms, er det dagens fylkesberedskapsråd i Troms som samles. Er hendelsen i Finnmark, er det dagens fylkesberedskapsråd i Finnmark som samles. Vi mener at de eksisterende fylkesberedskapsrådene er de som best kan håndtere en hendelse gjennom systemene og rutinene de har etablert og at de har den lokale/regionale kunnskapen om ressurser, geografi og andre forhold som er viktig for effektiv krisehåndtering.

Vi har bedt dagens fylkesberedskapsråd i Troms og Finnmark om tilbakemeldinger på dette forslaget innen 1. juli. Brevet finner du her (pdf).

Kontaktpersoner

Fylkesberedskapsrådet

Instruks for fylkesmannens og Sysselmannen på Svalbards arbeid med samfunnssikkerhet, beredskap og krisehåndtering, kapittel VII, fastsetter at det i hvert fylke skal være et beredskapsråd. 

Fylkesberedskapsrådet skal bestå av representanter for regionale aktører med ansvar for kritisk infrastruktur og kritiske samfunnsfunksjoner.

Beredskapsrådet skal drøfte beredskapsspørsmål, være et forum for gjensidig orientering om beredskapsarbeidet på de forskjellige områdene og samarbeide om krisehåndtering.