Strengere støykrav ved Breviksterminalen

Flere skipsanløp og større godsmengder har ført til mer nattestøy for naboene til Breviksterminalen. Statsforvalteren har nå innført en grense for hvor mye nattestøy det kan være i løpet av et år.

Publisert 11.07.2023

Bakgrunn

Fra sommeren 2022 kom det inn flere klager til Porsgrunn kommune på støy fra Breviksterminalen. Klagerne ønsket blant annet at kommunen skulle sette krav om nattestengt havn og at skipene må benytte landstrøm.

Det er særlig to årsaker til klagene: Utvikling i omfang av aktivitet, særlig på natt, og at virksomhetens plikter ikke har blitt ivaretatt og fulgt opp godt nok. Det har over tid vært en kraftig økning i aktiviteten, og klagerne fremholder at det ikke har blitt innført tilstrekkelige avbøtende tiltak i tide.

Kommunen vedtok å ikke kreve tiltak som anført av klagerne, men påla istedenfor Grenland Havn å utarbeide en handlingsplan for støy fra aktiviteten ved Breviksterminalen. Brevik Vel påklaget avslaget og fristen for handlingsplanen. Kommunen endret ikke sine vurderinger. Saken ble derfor oversendt Statsforvalteren til behandling. En tredje sak som gjaldt klage på støy ved Breviksterminalen ble også oversendt Statsforvalteren.

Statsforvalterens behandling

Støy er et betydelig folkehelseproblem. Samtidig er det et nasjonalt mål å styrke sjøtransporten som transportform.

- Driften ved Breviksterminalen har endret seg vesentlig siden Fylkesmannen i 2004 fastsatte støykrav for virksomheten. Det har blitt flere anløp, og anløpene er mindre forutsigbare. Støybelastningen på nærmiljøet har økt, og særlig nattestid, sier fungerende statsforvalter Fred-Ivar Syrstad.

Statsforvalteren har derfor vedtatt at Breviksterminalen nå må følge grenseverdier for støy i retningslinje for behandling av støy i arealplanleggingen. - Det betyr blant annet at det settes en grense for hvor mye nattestøy det kan være fra havna i løpet av et år. Dette er et viktig krav når aktiviteten vokser, sier Syrstad. Også andre havner har tilsvarende krav om maksimal gjennomsnittlig støybelastning beregnet over et år. I tillegg skal grenseverdiene fra 2004 fortsatt gjelde for Breviksterminalen.

Statsforvalteren har ikke hatt grunnlag for å kreve nattestengning av havnen.

Statsforvalteren understreker at grenseverdiene må overholdes ved alle berørte boliger, og at Grenland Havnevesen jevnlig skal rapportere støymålinger til Porsgrunn kommune. Resultater av støymålinger må offentliggjøres på kommunens eller Grenland Havns nettsider.

Grenland Havn må også gjøre opplysninger om faste anløp tilgjengelige for allmennheten.

Havna skal nå ha gjennomført tiltak som gjør at den oppfyller 2004-kravene til støy. Statsforvalteren stadfester kommunens frist for dokumentasjon av at tiltakene har hatt ønsket effekt. Ved nye økninger i omfanget av aktiviteten, må havna vurdere og iverksette nødvendige nye tiltak. Videre må kommunen følge med på at støykrav overholdes og fatte nye vedtak ved behov.

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.