Klimarådgiving i regionalt miljøtilskudd i jordbruket 2021

Illustrasjonsfoto fra NLR Klimakampanjen.
Illustrasjonsfoto fra NLR Klimakampanjen. Foto: Norsk landbruksrådgiving.

I Agder har 12 gårdbrukere søkt om tilskudd til klimarådgiving i 2021.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 17.12.2021

Søkerne skal i løpet av høsten ha fått råd om hvordan de kan drive mer klimavennlig.

Dette er første år med tilskudd til klimarådgiving i regionale miljøtilskudd i jordbruket. Vi håper at flere vil benytte seg av muligheten til å få tilskudd til klimarådgiving de kommende årene.

Hvorfor klimarådgiving?

Økt satsing på klimarådgiving er den del av Landbrukets klimaplan mellom organisasjonene i jordbruket og staten fra 2019. Målet er å redusere utslippene og øke opptakene av klimagasser. For å følge opp avtalen ble det i årets jordbruksoppgjør satt av midler til klimarådgiving gjennom RMP-ordningen.

Hva er klimarådgiving?

Klimarådgiving innebærer en helhetlig gjennomgang og analyse av klimagassutslipp og karbonbindingsbidrag på gården. Klimarådgivingen skal gi gårdbrukeren motivasjon og et bedre kunnskapsgrunnlag for å gjennomføre tiltak og driftsforbedringer. Gårdbrukeren får en tiltaksplan med konkrete råd om tilpasninger som kan gjøre driften mer klimavennlig.

Interessert i klimarådgiving?

Gårdbrukerne på Agder og i resten av landet får mulighet til å oppsøke en klimarådgiver og gjennomføre klimarådgiving framover. Per i dag er det Norsk landbruksrådgiving og Tine som tilbyr klimarådgiving. Landbruksdirektoratet mener at tilbudet om klimarådgiving kommer til å bestå selv om det i utgangpunktet ble sagt at ordningen bare skulle gjelde for en 3-års periode.

Tilskuddet gis til selve rådgivingen og til utarbeidelse av tiltaksplan, ikke til gjennomføring av tiltak. Det er et vilkår at tiltaksplan og kvittering for utført rådgivning legges ved søknaden. Det er også et vilkår at søkerne må benytte seg av en rådgiver med godkjent rådgivingsopplegg. For mer informasjon om ordningen, se RMP-veilederen 2021 side 34.

For gjennomføring av tiltak i tiltaksplanen kan det i noen tilfeller være mulig å søke om tilskudd fra for eksempel SMIL-ordningen (spesielle miljøtiltak i jordbruket), tilskudd til drenering av jordbruksjord og andre RMP-tiltak, særlig innen miljøtema avrenning til vann-tiltak og utslipp til luft-tiltak.

Lenke til nyhetssak om klimarådgiving på Landbruksdirektoratets hjemmeside